Nějaké ty kalorie naše tělo průběžně spaluje po celý den i při běžných aktivitách. Dokonce i během sezení na gauči a sledování televize tělo spotřebuje zhruba kalorii za minutu, což vám ovšem k hubnutí nijak nepřispěje, pokud přitom zobete bramborové lupínky. Když se ale u televize dáte do žehlení, vyženete z těla energie téměř třikrát více, a k pojídání slaných či sladkých dobrůtek navíc nebudete mít volnou ruku.

Domácí práce – Kolik spálíte kalorií

Hodinou žehlení podle odhadů spálíme asi 160 kalorií; hodnoty jsou podobné také u dalších lehkých domácích prací, jako je mytí nádobí, utírání prachu nebo stlaní postelí. Větší námahu vyžaduje vytírání podlah a vysávání – těmito aktivitami můžete spálit okolo 240 kalorií za hodinu, což odpovídá půlce tabulky čokolády nebo 100 gramům vídeňských párků.

Ještě více fyzické energie zapojíte, pokud se spustíte na všechny čtyři a podlahu či koberec pořádně vykartáčujete. Obdobně se zapotíte při drhnutí koupelny a kachliček v kuchyni. Za hodinu takového intenzivního čištění se zbavíte zhruba 300 kalorií. Můžete si s uspokojením představit, že jste z těla právě vymazali smažený kuřecí řízek.

Slušné množství kalorií je možné odbourat kupodivu i vařením a pečením. Záleží jen na tom, jak moc okolo sporáku a trouby takříkajíc skáčete. Ruční hnětení těsta bude samozřejmě prospěšnější, než když všechny ingredience jen nasypete do domácí pekárny. Dejte si proto záležet a pečte i vařte pěkně postaru, jak to dělávala vaše babička.

Máte-li zahradu nebo aspoň chatu s pozemkem, kam vyrážíte o víkendech, neváhejte se pustit do zahradnických a kutilských prací. Spotřeba energie při intenzivním rytí a pletí záhonů totiž začíná na úžasných 400 kaloriích za hodinu! Jen o málo méně kalorií spálíte, pokud se rozhodnete natřít plot nebo vymalovat verandu.

Práce na zahradě – Kolik spálíte kalorií

Na chalupách a zahradách je začátkem léta tolik práce, že by bylo s podivem, kdybyste nějaké ty kilogramy neshodili. Pamatujte, že nejvíce energie spotřebujete při fyzicky náročných aktivitách typu zvedání cihel, přenášení kamenů nebo přehazování zeminy na rýči. K zahození není ale ani čištění okapů nebo natírání oken, protože se přitom dobře protáhnete. Když potom zasednete k večeři, budete cítit opravdový hlad a nejenom sbíhající se chutě. Půjde o jasný znak, že domácí "cvičení" funguje.

Zdroje:

www.kaloricketabulky.cz, www.verywellfit.com, www.washingtonpost.com