Zdroj:sportyzive.cz, ceskozdrave.cz, lékař D.C.Jarvis, výživová poradkyně Jiřina Mačková

Jablko

Jedno z nejdravějších a nejoblíbenějších druhů ovoce! Známé pořekadlo říká: „Jedno jablko denně a nepotřebuješ lékaře.“ Víte proč? Jablka jsou plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. Našemu tělu dělá dobře i v jablcích obsažený pektin – nerozpustná vláknina, která podporuje správné trávení a štěpení tuků. A nejen to! Dokáže lidský organismus zbavit parazitů a umí neutralizovat účinky radioaktivního záření.

Jablečný ocet

Zázračný elixír mládí, zdraví a štíhlosti. Tuto přezdívku získal jablečný ocet právem pro své skvělé vlastnosti. Vyrábí se z čerstvých rozdrcených jablek, která postupně kvasí v dřevěných kádích. Poté se kvasná šťáva přecedí a vznikne hustá hnědá tekutina, která stále obsahuje všechny vzácné enzymy, blahodárné minerály, vitamíny a další prospěšné látky.

Historie jablečného octa

Už ve 4. století před naším letopočtem podával jablečný ocet svým pacientům Hippokrates, a to právě pro léčivé a detoxikační vlastnosti. Stejně tak mu blahořečili staří Egypťané, Babyloňané, Řekové i Římani. Jako o vzácném moku o něm existují zmínky v Bibli. Zajímavostí určitě také je, že už Kryštof Kolumbus měl vždy na svých lodích barely s jablečným octem kvůli prevenci kurdějí, stejně tak i vojáci během americké občanské války. A japonští samurajové? Ti jej pili pro dostatek energie, síly a odolnosti.

Med

Sladký nektar, který je bohatý na síru, hořčík, vápník, draslík, zinek a měď. Kromě těchto prvků je nadopován vitamínem C a B6. Obsahuje také lidskému zdraví prospěšný thiamin, užitečný riboflavin či kyselinu nikotinovou a pantotenovou. Už ve starém Řecku se med těšil oblibě jako lék na dlouhověkost.

Jablečný ocet s medem poskytne zdraví a probudí vaši sílu

Co budete potřebovat k jeho přípravě? A v kterou denní dobu si ho dopřát?

1 lžičku jablečného octa

1 lžičku medu

1 šálek vlažné vody

Doporučuje se pít každé ráno a na prázdný žaludek, ideálně tak 20 – 30 minut před snídaní. Když půjde, zachovejte i pravidelnost a pijte každý den.

Co se stane s vaším tělem, pokud budete pít tento elixír každé ráno?

Zlepšuje trávení

Tento mix obsahuje enzymy, které stimulují tvorbu trávicích šťáv a zklidňuje gastrointestinální trakt tak, že zabraňuje nadýmání, žaludečním křečím a plynatosti.

Upravuje hladinu cukru v krvi

Protože zpomaluje trávení sacharidů, reguluje hladinu cukru v krvi. A to se také hodí!

Vylaďuje imunitní systém

A další fajn účinek? Udržuje správnou rovnováhu dobrých bakterií ve střevech díky antibakteriálním, antifungálním a antimikrobiálním vlastnostem. Hlídá správnou hladinu zdravé střevní flóry, která zlepšuje imunitní systém a čistí lymfatické uzliny.

Čistí tělo

Výborný je i pro detoxikaci a očistu jater. Za pár dní se začnete cítit lépe a budete sršet energií.

Snižuje vysoký krevní tlak

Díky jablečnému octu se zvyšuje produkce oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy a snižuje tak krevní tlak.

Podporuje hubnutí

Sen každého z nás! Ocet obsahuje kyselinu octovou, která má vliv na úbytek hmotnosti. Snižuje produkci jaterních lipidů a tělesného tuku.

Budete mít krásnou a zdravější pokožku

Při pravidelném se dočkáte i lepšího vzhledu pleti, protože ocet udržuje správnou rovnováhu pH pokožky a pozitivně působí při léčbě akné.