Zatočte s nehezkými zašlými zuby! Nemusíte hned běžet na zubní hygienu na chemické bělení. Krásné bílé zuby si můžete udržovat i domácí péčí. Odměnou vám bude doslova zářící úsměv. Stačí jen sáhnout po těch správných ingrediencích a vědět, jak je použít. Jistě vám pomohou k vytouženému odstínu.

Jak si doma vybělit zuby za pár vteřin, se dozvíte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Proč zuby žloutnou a hnědnou

Odstín zubů ovlivňuje několik faktorů. Jedním z nich je samozřejmě genetika, dalším věk. Každý má odlišnou barvu a průhlednost skloviny i zuboviny. Lidé s průsvitnější sklovinou mívají zuby tmavší. Také s postupem věku zuby tmavnou. Na vině žloutnutí může být i časem oslabená a opotřebovaná sklovina, kterou dentin více prostupuje.

Bez pravidelné péče by to nešlo

Jestliže chcete mít zuby v přirozeném odstínu, a hlavně je mít zdravé, je nutné si je pravidelně a správně čistit. Odstraníte tak zubní plak, který na sebe váže nejen pigmenty, ale nebezpečné bakterie. Ty způsobují zubní kaz a potíže s dásněmi. A čím si můžete zuby udržovat v bílém odstínu?

Cibule s mlékem

Překvapení? Zkušení od svých babiček vědí, že cibule funguje! Cibule obsahuje látku alicin, která zuby krásně vybělí. Máte možnost buď čerstvou cibuli nějakou dobu přežvykovat, nebo si chvíli plátkem cibule zuby potírat. Cibuli můžete před použitím také namočit v mléce, a to kvůli vysokému obsahu vápníku, který posiluje zuby.

Jedlá soda

Tento oblíbený bílý prášek bývá často základem mnoha bělidel. Vlastně se jedná o velmi jemné brusivo, které vám od šedi a skvrn na zubech pomůže. Navíc v ústech vytváří alkalické prostředí, které zabraňuje růstu bakterií. Nečekejte však zázraky po pár použitích, chce to pravidelnost a čas.

Smíchejte si 1 kávovou lžičku jedlé sody s 2 kávovými lžičkami vody. Vzniklou směsí si vyčistěte zuby podobně jako běžnou zubní pastou. Používejte tento postup nejprve 2 až 3krát týdně, jakmile budete s odstínem zubů pokojeni, aplikujte kůru jedenkrát do měsíce. Při častém používání byste si mohli poničit zubní sklovinu.

Jahody a jablka

Podobným způsobem můžete využít i jahody a jablko, které obsahují kyselinu jablečnou. Právě tato látka působí jako přírodní bělidlo, které vám pomůže odstranit povlak zubní plak. Navíc u jablek jejich chroupáním budete posilovat dásně, čímž dojde ke zvýšené produkci slin. Díky tomu bude značně omezený výskyt nežádoucích bakterií.

Ananas

Na bělení je výborný i ananas. Obsahuje látku s názvem bromelanin, která se dokonce přidává do zubních past.

Související články

Zdroje: www.marianne.cz, www.ekucharka.cz, www.zeny.cz