Prodělali jste respirační onemocnění a stále vám cosi chybí? Vyjít pár schodů nebo menší kopeček je stále ve znamení sýpání a vy sotva popadnete dech? Plíce jsou jedním z nejdůležitějších orgánů, díky nim dochází k okysličování krve, která distribuuje kyslík dál do buněk celého těla a hlavně do mozku. Bez kyslíku bychom jednoduše nebyli. Proto je třeba o plíce pečovat, stejně jako o kterýkoliv jiný orgán v těle.

Procvičte svůj dech

Kvalitu a hloubku svého nádechu můžete výrazně vylepšit. A je jedno, jestli jste zcela zdraví, anebo trpíte na astma. Trénovat své plíce můžete v každém případě. Stačí k tomu jednoduché cvičení.

Podívejte se, jak své plíce nejlépe uvolnit a dát nádechu potřebnou sílu v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Pokud budete provádět cvičení a masáž dle videa pravidelně, brzy na sobě poznáte rozdíl. Podpořit dech můžete i jógou. Nemusíte volit náročnější power sestavy, stačí klidně pomalá jóga na protažení, kdy se naučíte vnímat svůj dech a pracovat s ním.

Síla bylin

Na pomoc proti zadýchávání, nepříjemnému kašli a dalším potížím s dechem můžete směle povolat sílu bylin. I v přírodě totiž najdete spoustu pomyslných pomocníků. Mezi ty nejsilnější patří neobyčejný jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata).

Ačkoliv se jitrocel na první pohled může jevit jako zcela obyčejná nezajímavá rostlina, při bližším ohledání zjistíte, že se jedná o bylinu se skvělými a výraznými účinky. Kromě plic dokáže vyčistit i krev a žaludek. Nejčastěji se užívá ve formě čaje, jehož příprava není nijak složitá. Svařte plátek citronu s kávovou lžičkou třtinového cukru nebo medu, přeceďte a vývar znovu přiveďte k varu. Mezitím si připravte do hrnečku lžičku listů jitrocele a přelijte vroucím citronovým vývarem. Přiklopte talířkem a nechte aspoň 10 minut odstát. Jakmile trochu vychladne, můžete jej vypít.

Ženská bylinka na plíce

Ačkoliv se o řebříčku obecném (Achillea millefolium) hovoří spíše jako o něžné bylince pomáhající ženám s bolestivou menstruací, má tato bylinka s líbeznými drobnými kvítky i blahodárné účinky na plíce. Nejenže je pomáhá pročistit v případě, že bojujete s nějakým infektem, čaj z řebříčku pomáhá i proti zahlenění, dokonce mírní projevy rakoviny plic. I příprava řebříčkového čaje je snadná, postačí vrchovatá lžička sušené bylinky zalitá čtvrt litrem vroucí vody.

Podběl dokáže vrátit plicím sílu

Tuto bylinku poznáte bezpečně vždy a všude, však ji také každé jaro netrpělivě vyhlížíte. Dává totiž paní zimě jasně najevo, že její nadvláda pomalu končí a slunce má mnohem větší sílu. Tušíte správně, řeč je o podbělu lékařském (Tussilago farfara).

I on dokáže plicím navrátit jejich sílu, pomáhá proti zahlenění a proti úpornému kašli. Efektivní je z něj čaj, ovšem podběl je i bylinka, která se dá konzumovat také jinak než nudně v čaji. Zkuste si těmito malými jarními slunci třeba ozvláštnit nedělní oběd. Květy podbělu se skvěle hodí k bramborám, pokud tedy plánujete vařené nebo pečené brambory, než bude pokrm na talíři, přihoďte k bramborám pár podbělových květů a pochutnejte si i na nich.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.kouzlo-bylin.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.apetitonline.cz

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube