Perníčky, škořicové šneky, štrúdl nebo žemlovka. To všechno jsou lahodné pokrmy, které by bez skořice rozhodně nemohly existovat. Hnědý prášek s pikantní chutí se k nám dováží z daleké Asie a jeho konzumace má velký vliv na naše zdraví. Skořice ale není jen jedna, existuje více druhů a některé z nich mohou být pro náš organismus jedovaté.

Antioxidanty s vůní skořice

Skořice se těší oblibě napříč dějinami. Její sílu a nádhernou vůni využívali ve starověkém Egyptě při balzamování těl, nejinak tomu bylo i v antickém Římě. Zmínky o skořici najdeme dokonce i v bibli. Dnes ji ceníme zejména kvůli chuti, ale do popředí se dostala i kvůli zdravotním benefitům.

Skořice je podle výzkumů plná antioxidantů a některé látky, v ní obsažené dokáží snižovat cholesterol a chránit buňky před oxidačním stresem, zároveň se osvědčila jako pomocník při léčbě rakoviny a některé studie ji zmiňují jako blokátor před napadením buněk virem HIV. Aby toho nebylo málo, skořice dokáže pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, takže je velmi prospěšná pro diabetiky. Navíc má antiseptické účinky a v případě nachlazení, čaj se skořicí a medem pomáhá také k dezinfekci ústní dutiny.

V čem je problém?

Zní to jako pohádka, ovšem se skořicí je to malinko složitější, než se zdá. Skořice má dva druhy. Pravá skořice, je skořice cejlonská, která obsahuje velmi malé množství přírodního toxinu kumarinu, takže je její konzumace bezpečná. Poznáte ji hlavně tak, že je její cena výrazně vyšší než druhý druh, o kterém bude ještě řeč. Navíc její chuť není tak pronikavě výrazná.

Pravá cejlonská skořice se získává ze skořicovníku na Šrí Lance. Jak? Podívejte se na skvělé video s úžasným šéfkuchařem Romanem Paulusem:

Zdroj: Youtube

Získávání skořice není zcela jednoduchý proces a cejlonská skořice nepatří mezi nejlevnější koření. Přesto se do ní vyplatí investovat. Až v obchodech narazíte na levnější variantu, s největší pravděpodobností se bude jednat o skořici čínskou, která už pro člověka představuje jisté zdravotní riziko. K nám se dováží z Indonésie a Číny.

Vysoký obsah toxinů

Nebezpečí čínské skořice tkví ve vysokém obsahu kumarinu. Toxická látka může ve vysokých dávkách (legislativa EU dnes povoluje obsah 2 gramů kumarinu v 1 kilogramu potraviny) způsobit vážné zdravotní potíže, jako jsou například bolest hlavy, závratě, dokonce může poškodit i játra.

Navíc tento druh skořice může mít karcinogenní účinky. Před zákonem oba druhy skořice stojí na stejném místě. Rozdíl však poznáte hlavně v chuti a pokud budete kupovat celou skořici, cejlonská je vždy krásně hladká a čistá. Čínská je na první pohled drsnější a připomíná kůru stromu.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.novinky.cz, www.bezpecnostpotravin.cz, www.vitalia.cz