Dobré trávení ovlivňuje nejenom vaši váhu, ale i kvalitu pleti, náladu a celkové zdraví. Jak ho můžete vylepšit? I dokonalý „stroj“, jako je tlusté střevo, se může jednoho dne „zbláznit“ a fungovat naprosto opačně – místo aby vylučoval škodlivé toxiny, vstřebává je do těla. A to už je pak pořádná mela!

Vy to navenek pocítíte tak, že vás začnou trápit časté bolesti hlavy, nadýmání, zácpa, plynatost, únava nebo rychlé přibírání na váze. Co s tím? Jednou z možností, jak střevům ulevit, je jejich detoxikace – tedy očištění. Ta pomůže střeva nejen vyprázdnit, ale také obnovit jejich přirozenou mikroflóru. Tady je deset obyčejných nápojů a potravin, které vám s tím podle vědců pomůžou.

Pijte hodně vody

Pokud chcete střeva pořádně propláchnout, dopřejte si denně 10 – 12 sklenic obyčejné převařené kohoutkové vody. Pravidelný pitný režim zajistí, že tělo bude hydratované a zároveň podpoří peristaltiku (tedy rychlejší trávení potravin). Voda je pro vnitřní orgány jako mana. Zlepšuje jejich stav i fungování. Pokud chcete, můžete vodu proložit i čerstvými ovocnými či zeleninovými šťávami.

Dejte si šťávu z jablek

Skoro nic na tom není, ale přesto šťáva z jablek je pro střeva prospěšná. Jednak podporuje pohyby střev, odbourává toxiny, zlepšuje zdraví jater i celého trávicího systému. Aby byla „jablečná kúra“ co nejúčinnější, zkuste ráno začít den jednou sklenicí nefiltrovaného džusu. Poté ji zapijte sklenicí vody. Stejný postup opakujte po celý den. Pokud se vám jablečná šťáva zajídá, můžete ji proložit šťávou ze švestek. Aby byl účinek kúry co nejlepší, snažte se nejíst pevnou stravu.

Nebraňte se citronové šťávě

Jistě, je kyselá. Zároveň ale voní a je osvěžující. A co se týče trávicího ústrojí, ten citronovou šťávu miluje. Jak si ji můžete vychutnat? Ve sklenici zamíchejte šťávu z 1 citronu, špetku mořské soli, med a přidejte sklenici vlažné vody. Nápoj pijte ráno po probuzení.

Umixujte si zeleninové smoothie

Klasické jídlo dá střevům zabrat. Pokud jim chcete alespoň trochu ulevit, dopřejte si dvoudenní očistnou kúru. Ta spočívá v tom, že celé dva dny namísto vařených pokrmů pijete čerstvé zeleninové šťávy. Zelenina obsahuje barvivo chlorofyl, které funguje jako „lapač toxinů“, které pak tělo jednoduše vyloučí. Ale pozor – nikdy nepoužívejte hotové zeleninové šťávy z obchodu. Proč? Většinou nemají takové penzum vitaminů a enzymů, které potřebujete. Raději si kupte levnější zeleninu, jako je mrkev, červená řepa, kukuřice, dýně nebo kapusta a prostě ji odšťavněte, případně rozmixujte a je hotovo!

Smlsněte si na jogurtu

Tenhle mléčný výrobek je na trávení jako dělaný. Prospívá tlustému střevu, usnadňuje trávení a ještě funguje jako přírodní prevence proti střevním zánětům. Jogrut je také první pomocí trávicích obtížích či nadýmání. Pokud do něj přidáte ovoce s velkým podílem vlákniny (jablka, banán, citrusy), jeho účinek se znásobí.

Využijte mořskou sůl

Má skvělé detoxikační účinky, které musíte využít. Namíchejte si například superspolehlivý detoxikační nápoj. Jak na to: Lžičku mořské soli smíchejte se sklenicí pitné vody. Vzniklý roztok povařte a pijte teplý nebo studený každé ráno. Jakmile ho dostanete do sebe, lehněte si a masírujte si břicho v oblasti tlustého střeva. Tenhle jednoduchý recept nejen vysvobodí tělo od toxinů, ale podpoří trávení. Tuhle kúru opakujte až 5x měsíčně. Pozor: Vedlejším účinkem popíjení slané vody může být průjem. Proto nezapomeňte během dne doplnit tekutiny (vodou, džusy). Kúra není vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem či nemocí srdce. Pokud vás trápí nějaké vážné zdravotní problémy, vždy ji raději zkonzultujte se svým lékařem.

Zdroje: medicalnewstoday.com, www.rehabilitace.info, www.apetitonline.cz

Související články