Většina žen kolem padesátého roku života se potýká s příznaky menopauzy. Kromě návalů horka, nočního pocení a poruch spánku, se také jedná o pocit nafouklého břicha, na němž se objevují i nevzhledné tukové polštáře. Jak se tedy této situaci můžete šikovně vyhnout?

10 tipů, které je dobré dodržovat, aby šla váha dolů, se dozvíte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Příčiny nafouklého břicha

Tento pocit se netýká jen žen kolem 50, často se s ním potýkají i mladší jedinci. Na vině bývá více faktorů a mezi nejčastější patří období klimakteria, stres, záněty, alergie a různé choroby. Dochází pak k nekvalitnímu trávení jídla a ve střevech vznikají hnilobné procesy a zvýšené množství plynu, které způsobují nafouklé a bolavé břicho. Co můžete pro zlepšení situace udělat?

Zařaďte do života pravidelný pohyb

Pro správné fungování trávicí soustavy a kvalitní trávení vám zajistí dostatek pohybu, který pozitivně ovlivňuje peristaltiku střev. Díky tomu jídlo dříve vytráví a tělo nebude zatěžováno nahromaděným plynem. Nemusíte hned trhat rekordy, ale důležitá je rutina a pravidelnost.

Zařaďte si do života třeba každodenní svižnou chůzi, jízdu na kole nebo plavání či jógu. Bonusem vám bude zvýšená dávka endorfinů, která vám perfektně vyladí náladu. Uvidíte, že se úspěšně zbavíte i nadbytečných kil.

Správné držení těla

Správný chod střev a do budoucna i lepší vzhled bříška vám zaručí i správné držení těla. Mnoho jedinců tento jev naprosto podceňuje, přitom má na vzhled postavy velký vliv. Proto se zbytečně nehrbte, naopak choďte, stůjte či seďte vzpřímeně, vypněte prsa, zasaďte lopatky a zatáhněte bříško. Správným držením těla se zbytečně vyhnete mnoha zdravotním potížím a vaše postava bude ve výsledku vypadat mnohem lépe.

Dodejte tělu probiotika

Ve střevech nežijí jen nevhodné bakterie, jsou i takové, které jejich zdraví značně prospívají. Jedná se o probiotika, která pomáhají trávicímu systému spotřebovávat zbytky živin. Pokud je v těle probiotik nedostatek, střeva jsou oslabená. Často tuto situaci snadno pocítíte nafouklým břichem, a proto byste měli organismu probiotika dodat. Využít můžete tabletky z lékárny, anebo si zpestřete jídelníček přírodními zdroji jako je jogurt s živými kulturami, kombucha, jablečný ocet nebo kimchi či kysané zelí.

Jezte v klidu a pomalu

Příčinou nafouklého břicha je často také zadržování vody nebo vzduchu v těle, proto vždy nehltejte a jezte pomalu. Díky tomu nespolykáte nadbytečné množství vzduchu. Ze stejných důvodů se vyhýbejte i sycené vodě.

Dodržujte správný pitný režim

Pokud tělu dodáváte malé množství tekutin, je dehydrované a dělá si do budoucna zásoby. Proto pak dochází k nadměrnému zadržování vody, jejímž důsledkem jsou otoky a nadbytečné kilogramy. Proto každý den vypijte 2 až 3 l čisté neperlivé vody. Vaše postava i břicho budou časem vypadat mnohem štíhleji.

Související články

Zdroje: www.kupi.cz, www.jimejinak.cz, www.vlasta.cz