Veškerá pokožka kolem kloubů je neustále namáhána, a proto je běžné, že je více zbytnělá a má tendenci rychleji vysychat. Týká se to i těch jedinců, kteří mají normální nebo mastnější pokožku. Proto je nutné dodat těmto partiím řádnou péči a dostatečnou výživu. Víme, jak navrátit vašim loktům hladkost a vláčnost. Stačí jen sáhnout po těch správných prostředcích.

Co způsobuje suché lokty

Kůže je v těchto místech nadměrně vystavena mechanickému dráždění. Zkuste si uvědomit, kolikrát za den se o lokty opíráte a také, že jsou zatíženy nepřetržitým dotykem s povrchem vašeho oblečení. Pokožka kloubů také nemá téměř žádnou ochrannou vrstvu podkožního tuku a zrovna na loktech se neustále shrnuje a natahuje. Právě to velice nahrává k rychlejšímu olupování šupinek odumřelé svrchní kožní tkáně a někdy bohužel i k bolestivému olupování.

Dopřejte loktům jemný peeling

Jak se říká: „Stará kůže musí pryč.“ Toto pravidlo platí pro lokty dvojnásob, a i lokty potřebují pravidelné obrušování. Usazují se na nich odumřelé buňky, které na rozdíl od jiných částí těla sami neodpadávají. Nejlépe si s tím poradí klasický peeling, který starou suchou kůži odstraní šetrným způsobem.

Používejte vždy ne příliš hrubé a drsné prostředky, které by mohly udělat víc škody něž užitku. Ideální čas je po koupeli, a to nejlépe olejové. Kůže na těle je totiž dokonale vláčná a dá se s ní lépe pracovat.

Mix olivového oleje a hnědého cukru

Jde o naprosto skvělou kombinaci, která je pro kůži loktů doslova balzám. Hnědý cukr má výbornou strukturu a olivový olej dokonale hydratuje. Cukr přispěje k odloupání suché kůže a olivový olej ji zvlhčí a dodá výživu. Smíchejte si v menší mističce 1/4 šálku hnědého cukru s asi 1/4 šálkem olivového oleje a pečlivě promíchejte. Můžete přidat i lžíci medu. Pak už stačí výživnou směsí lokty 10 minut masírovat krouživými pohyby. Nakonec opláchněte studenou vodou. Proceduru provádějte 1 až 2x týdně.

Na zjemnění je avokádo s citronem

Výhodou této metody je, že si i pochutnáte, protože na lokty budete potřebovat z avokáda pouze slupku. Z vydlabané dužiny si můžete připravit jakoukoliv pochoutku.

Vnitřní stranu slupky avokáda pokapejte pár kapkami citronu a poté ji přiložte na pár minut na loket a několik minut třete. Stejnou péči věnujte druhou půlkou slupky i druhému loktu. Potom opláchněte pokožku vlažnou vodou a lehce osušte ručníkem. Ihned ucítíte, že je kůže mnohem jemnější. Nakonec loktům dopřejte výživu v podobě výživného krému.

Banánová slupka

Nevyhazujte zbytečně slupky od banánů. Před likvidací využijte jejich obsažené mastné kyseliny, které dokonale přispívají k hydrataci pokožky a podstatně tak snižují rychlé vysychání a nepříjemnou svědivost. Potírejte vnitřní částí banánové slupky pokožku loktů po dobu 10 minut, opláchněte vodou a natřete krémem.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.zena-in.cz, www.prosvet.cz