Když už se rozhoupete k tomu, že budete jíst zdravě, tak stále tu může číhat nebezpečí. Ořechy, zelenina, ryby nebo celozrnné potraviny jsou pro nás velmi důležitým zdrojem výživných látek. Většina lidí ale už neví, že ve větším množství mohou být i životu nebezpečné. Jakých se to týká?

Mandle a para ořechy

Jedná se především o druh mandlí, které jsou hořké. V jejich slupce se totiž vyskytuje jedovatý kyanid. Konzumace 7 z 10 takových mandlí dokáže způsobit zdravotní potíže. Para ořechy obsahují selen, který je v malém množství velmi nápomocný lidskému tělu. Pokud je ale budete konzumovat každý den, mohli byste si způsobit gastrointestinální a neurologické problémy, závratě, vypadávání vlasů či selhání ledvin.

Rebarboru jedině upravenou

Syrová rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která je ve vyšším množství až smrtelná. V buňkách se začne ukládat a působit jako odpadní látka. Jestli jste ji už někdy zkusili sníst syrovou ve větším množství, můžete si možná pamatovat, že vás po ní bolelo břicho, měli jste nevolnosti, průjem či vysokou horečku.

Čím takové potraviny nahradit, se dozvíte z videa:

Zdroj: Youtube

Rtuť v tuňáku

V tuňáku najdete mnoho bílkovin a důležitých omega-3 mastných kyselin, za které je tělo vděčné. Avšak často obsahuje i rtuť, která dokáže poškodit nervový systém a mozek, především u nevyvinutého plodu či malých dětí. Nekonzumujte proto více jak jednu konzervu tuňáka týdně. Těhotné a kojící ženy by se konzumaci tuňáka měly raději přímo vyhnout.

Pozor na zelené brambory!

Nedozrálé brambory obsahují ve svých hlízách glykoalkaloidy a solanin, což jsou velmi jedovaté látky. Mohou způsobit nevolnost, zvracení, průjem nebo bolesti břicha. V případě konzumace většího množství vám tyto látky mohou dokonce způsobit kóma či smrt. Zelené části brambor proto vždy odřízněte a vyhoďte.

S muškátovým oříškem opatrně

V muškátovém oříšku naleznete myristicin. Jedná se o psychoaktivní látku, která dokáže vyvolat zvracení, pocení, závratě, bolesti hlavy i halucinace. Abyste ale měli zdravotní potíže, museli byste ho sníst hodně, a to v tomto případě by bylo obtížné. Muškátový oříšek je totiž velmi aromatický, a proto byste připravené jídlo s jeho přemírou nejspíš ani nedokázali pozřít.

Arzen v hnědé rýži

Narozdíl od bílé rýže obsahuje hnědá až o 80 % více anorganického arzenu. Jeho dlouhodobá a pravidelná konzumace může zvýšit riziko vzniku nádorových onemocnění či onemocnění srdce a diabetu 2. typu.

Špenát a řepa a ledviny

Tyto potraviny obsahují oxaláty, které v malém množství pomáhají zdravým bakteriím ve střevě. Jestliže jste však náchylní k ledvinovým kamenům, rozhodně konzumaci této zeleniny omezte. Mohl by se váš zdravotní stav vážně zhoršit. Jako vhodnou alternativu můžete jíst zelí či květák.

Zdroje: styl.instory.cz, zeny.iprima.cz, alternativnimagazin.cz