Ne náhodou při vyčerpání, stresu a špatné náladě sáhnete po tabulce čokolády nebo kakau. Od pradávna se mu přezdívá nápoj bohů a ne jen tak náhodou, je až zázračné účinky potvrzují i vědecké studie.

Pravé kakao je zdrojem nejen lahodného požitku, ale také má velmi příznivé účinky na lidský organismus a celkové zdraví. Nevěříte? Pojďte se na ně s námi podívat. Hned několik jich je vyjmenováno v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Za zázrak, jakým kakao pro naše tělo je, mohou podle vědců látky nazývající se polyfenoly. Na ně je bohaté nejen kakao, ale tyto antioxidační látky najdeme i v různých druzích ovoce a zeleniny, čaji a víně.

Zdraví pro srdce i pokožku

Polyfenoly příznivě ovlivňují krevní tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterol. Flavonoidy, druh polyfenolů, které kakao též obsahuje, zase dokáží působit preventivně před některými druhy rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Četné studie dokonce prokázaly, že pár kostiček kvalitní čokolády denně snižuje riziko vzniku demence a neurodegenerativních onemocnění. Flavonoidy obsažené v kakaových bobech navíc poskytují ochranu pokožce před UV zářením. Kromě toho je potravina bohů bohatá i na minerální látky, za zmínku stojí příznivý obsah vápníku, draslíku, zinku, železa a mědi.

Kakaem k dobré náladě

Pravidelná konzumace kvalitní tmavé čokolády a kakaa pomáhá snížit stres, což je v dnešní době více než žádoucí. Dopřejete-li si zdravé mlsání, deprese, pocity úzkosti a špatná nálada nebudou mít šanci. Může za to zejména vysoký obsah draslíku a hořčíku. Oba minerály jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému a podporují psychickou pohodu. Pokud se o vás tedy pokouší chmury, projezte se k dobré náladě.

Hubněte mlsáním

Hubnutí pomocí čokolády zní sice jako protimluv, ale nebojte, netropíme si z vás žerty. Kvalitní čokoláda, ne ta plná palmového oleje, s vysokým podílem kakaa, vám může skutečně pomoci s redukcí hmotnosti. Dle některých studií vysokoprocentní čokoláda snižuje chuť k jídlu a udržuje delší dobu pocit sytosti. Kromě toho flavonoidy v kakau pomáhají zpomalit vstřebávání sacharidů ve střevě, mají pozitivní vliv na sekreci inzulínu a kakao se tak stává velmi prospěšnou potravinou pro lidi s diabetem 2. typu.

Ochrana před zubním kazem

Kakao obsahuje spoustu sloučenin, jež mají antibakteriální a antioxidační účinky, posilují imunitu a asi vás to překvapí, ale velmi příznivě ovlivňují i kvalitu chrupu. Kakao dokáže vyrovnávat kyselé prostředí v ústech způsobené konzumací cukru, čímž chrání zuby před vznikem kazů.

Související články

Zdroje: https://ncbi.nlm.nih.gov, www.youtube.com, https://www.brainmarket.cz, www.dumdlouhovekosti.cz