Zdroj: www.self.com, styl.instory.cz, www.lifee.cz,

Jakmile si dáte první doušek kávy, vaše tělo začne reagovat na dávku kofeinu. Proces, kdy lidské tělo vstřebá veškerý kofein do krevního oběhu, trvá zhruba 45 minut. A něco kolem 4 až 6 hodin, než přestane zcela účinkovat. Během svého působení ovlivňuje různé orgány a funkce těla.

Co všechno se děje v organismu po jedné „kávičce“?

Nejprve začne stoupat srdeční tep a krevní tlak. Patříte k lidem s nízkým tlakem? Právě vy si kávu určitě dopřávejte! Přestože kofein zvýší puls i krevní tlak, jde jen o krátkodobý stav. Ovšem při pravidelné konzumaci kávy se naopak krevní tlak vyrovnává.

Pryč s únavou, leností a letargií

Postupně začnete mít dojem, že jste aktivnější a zároveň koncentrovanější. Zlepšovat se vám bude i soustředění. Potřebujete se rozhodnout a něco, jak se říká, „rozlousknout“? Zhruba 10 minut po požití kávy budete řešit úkoly podstatně lépe, jednodušeji a s přehledem! A nebude vás obtěžovat únava. Protože kofein je podobný chemické látce adenosinu, která ovlivňuje cyklus bdění a spánku.

Jakmile se adenosin spojí s dostatkem receptorů, je to signál pro mozek, že je čas k spánku nebo odpočinku. Během pití kávy se molekuly kofeinu vážou s adenosinem a zabraňují mu, aby se vázal s receptory. To znamená, že kofein nenahrazuje potřebu spát, ale odstraňuje pocit únavy a ospalosti.

Přichází pocit přívalu nové energie

Postupně začne tělo produkovat i více adrenalinu, což způsobuje rychlejší dopravu kyslíku a glukózy ke tkáním a otevírá to vaše dýchací cesty. Cítíte se stále víc nabuzení. Navíc kofein ovlivňuje i hladinu dopaminu, hormonu štěstí v mozku. A to je také důvod, proč se po kávě cítíte uvolnění a šťastnější.

Stoupá i hladina serotoninu a tím dochází k nárůstu svalové síly. Zvyšuje se i rychlost, kdy vaše buňky uvolňují energii. Během této fáze začínáte spalovat tuky i bez dalšího pohybu. Kofein také stimuluje i zvyšuje produkci žaludečních šťáv a podporuje tvorbu kyseliny solné v krycích buňkách žaludku, střeva pracují rychleji a zlepšuje se trávení.

Kofein je na odchodu

Jakmile kofein odfiltrují ledviny, začne se vylučovat močí a odchází z vašeho těla. Můžete pocítit opět únavu a ospalost, protože dopamin klesá a hladina adenosinu v mozku se zvyšuje.

A právě v tuto chvíli mnozí z nás začínají pomýšlet na další „kávičku“. Jen to nepřežeňte!

Bezpečná konzumace kofeinu je přibližně 400 mg denně, což odpovídá tak čtyřem šálkům.

A protože má kofein také diuretické účinky, vyloučíte z těla více vody než obvykle. Proto máte po dopití šálku kávy okamžitý pocit žízně. Tak nezapomínejte současně popíjet vodu či minerálku.