Másla, která můžete vidět v prodejnách, mohou pocházet i z jiných zemí. Nyní se totiž vyskladňovaly rezervy Evropské unie a české řetězce této chvíle využily. Existují dvě kategorie másla, jež se rozlišují datem spotřeby. Čerstvé máslo vydrží pouhých dvacet dní, kdežto u obyčejného másla ani nepoznáte, kdy bylo vyrobeno a jestli přešlo mrazem.

Levné obyčejné máslo

V obchodech pak to méně kvalitnější máslo poznáte podle toho, že na rozdíl od čerstvého másla, které pochází od českých výrobců, jsou tak o polovinu levnější. V tomto případě pochází velmi často ze státních rezerv. U nás jsou zákazníci velmi citliví na cenu, a proto si takové produkty své kupce vždycky najdou.

Všímejte si označení másla

V regálech můžete sáhnout po různých druzích másel. Co ale znamená uvedené značení a jak si správně vybrat? Jestliže nese nápis „máslo stolní“, pak se jedná o výrobek, který byl dlouhodobě skladován, zpravidla do jednoho roku, při teplotě –18 °C, a následně rozmražen. Oproti čerstvému máslu má zhoršenou nutriční hodnotu, snížené množství vitaminů a rychleji žlukne. Pokud je na něm napsáno pouze „máslo“, poté se jedná o produkt, který byl vyroben před více než dvaceti dny, ale nebyl zmražen. V případě označení „čerstvé máslo“ není starší více jak dvacet dnů a jeho trvanlivost je většinou v rozmezí 35-55 dní.

Riziko srdečních onemocnění

Obyčejné máslo obsahuje mnoho nasycených tuků, transmastných kyselin a cholesterolu, které zvyšují možné riziko srdečních onemocnění a hladinu špatného cholesterolu. Přesto má ale také pozitivní vliv na naše zdraví, jelikož obsahuje vitaminy A, D a E, které prospívají pokožce, posilují pevnost kostí a imunitního systému, pomáhají správnému fungování štítné žlázy i dalších tělesných orgánů. Proto je vhodné ho využívat, ale s rozvahou!

Zdravé máslo ghí

Tento druh másla je zdravou alternativou k běžnému máslu. Neobsahuje mléčnou sušinu ani vodu, což znamená, že v něm zůstal pouze čistý máselný tuk. Najdete v něm CLA neboli konjugované kyseliny linolové a prospěšné mastné kyseliny, které podporují hubnutí a snižují záněty. Oproti standardnímu máslu, které obsahuje 80 % tuků, tak máslo ghí jich má až 99 %. Má snížený obsah cukru laktózy a nenajdete v něm sacharidy ani bílkoviny.

Zdroje: aazdravi.cz, protein.cz, ordinace.cz