Med se často nazývá tekutým zlatem a má na to dozajista plné právo. Medem podpoříte svou celkovou imunitu a zdraví. Jedná se o přírodní potravinu, která je prevencí i univerzálním lékem na mnoho neduhů a z těchto důvodů se řadí mezi významné superpotraviny. Zpravidla jej požíváme během dne, ovšem nejvíce vám prospěje v malé dávce večer, než půjdete spát. Proto není od věci udělat si z toho pravidelný rituál.

Chcete se dozvědět o léčivých účincích medu více? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Med je již od pradávna používán nejen jako chutné přírodní sladidlo, ale je považován i vědci za léčebný prostředek. Obsahuje totiž mnoho užitečných aminokyselin, enzymů, vitamínů, flavonidů a minerálů, které jsou přínosem pro naše tělo, a především pro náš metabolismus.

Významný je i antioxidant pinocembrin, který vám navíc zajistí perfektní fungování mozku. Nejvíce je med známý jako účinný bojovník proti nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Stejně tak ovlivňuje kvalitu pokožky, podporuje spaní, a dokonce i úspěšné hubnutí. Proč tedy večer malou lžičku medu užívat?

Dostane se vám kvalitního spánku

Med vám pomůže nejen lépe usínat, ale zajistí vám také hluboký spánek. Častým důvodem poruch spánku bývá příliš silný pokles hladiny krevního cukru v noci, čemuž med umí dokonale zabránit. Známé jsou i jeho uklidňující a utišující vlastnosti, protože podporuje produkci melatoninu, hormonu zodpovědného nejen za zdravý spánek, ale i za obnovu buněk, regeneraci nervového systému a posílení imunity. Med nejprve zvýší hladiny inzulinu, který stimuluje uvolňování tryptofanu v mozku. Ten se poté přeměňuje na serotonin, což je hormon odpočinku a dobré nálady, který se později změní na melatonin. Díky uvolněnému inzulinu dojde ke stabilizaci hladiny cukru v krvi během noci.

Dojde k rychlejšímu spalování kalorií

Pokud jste se rozhodli zhubnout, med vám s tím pomůže. Jedna lžička na noc vám totiž zrychlí metabolismus a kalorie budou spalovány mnohem efektivněji. Pokud však chcete znatelné výsledky, měli byste se i pravidelně hýbat, vaše tělo bude spalovat až desetkrát rychleji. Tělo dokonce lépe využije veškeré vitaminy a nemusíte mít obavy z tukových polštářů, které se ukládají na břiše a stehnech.

Dokonale posílíte imunitní systém

Díky medu bude celý váš organismus mnohem odolnější a zvládne snáze kdejaké nachlazení, infekce či plísně. Med je totiž bohatý na antioxidanty a antibakteriální sloučeniny. Obsažené látky zároveň stimulují střevní činnost a pozitivně působí na střevní bakterie. A právě zdravá střevní flóra je předpokladem dobře fungující obranyschopnosti.

Podpoří správnou funkci jater

Během nočního spánku vyžadují naše játra a mozek ke správnému fungování jistou energii a právě med ji dokonale zajistí. Přiměje játra k produkci hormonů. Zároveň med obsahuje ideální poměr fruktózy a glukózy, což je pro fungování jater během noci velmi příznivé.

Zbaví vás smutků a depresí

Pravidelná večerní lžička medu vás dokonce uchrání před nepříjemnými stavy depresí. Je to díky obsažené organické sloučenině polyfenol. Není tedy nic jednoduššího, než si na noc zamlsat trochu lahodné zlatavé sladkosti.

Nebezpečí při nadměrném požívání medu

Nadměrná konzumace medu může nést některá rizika pro zdraví. Med obsahuje přirozený cukr, glukózu a fruktózu, a pokud je konzumován v nadměrném množství, může zvýšit hladinu cukru v krvi a vést k nadváze a cukrovce. Kromě toho je med kalorický, takže jeho nadměrná konzumace může přispět k přibývání na váze. Dalším rizikem je, že med může obsahovat bakterie nebo plísně, zejména pokud není správně skladován. Je také důležité si uvědomit, že u některých jedinců může med způsobit alergickou reakci. I když je med přirozený a má několik zdravotních výhod, měl by být konzumován s mírou, a to zejména u osob s metabolickými problémy nebo alergiemi.

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.jakzdrave.cz, www.homeology.live/cz