Je jednou z nejkrásnějších květin, které rostou divoce na lukách a stráních. Když rozkvétá, je to jako by se na zemi zrcadlilo samo slunce. Řeč je o pampelišce neboli smetánce lékařské (Taraxacum officinale), jedné z nejznámějších bylinek, které u nás rostou. Pampelišku zná důvěrně takřka každý, takže si ji jako léčivý poklad může také bez obav nasbírat.

A proč této rostlince se žlutými kvítky věnovat pozornost? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Čím je pampeliška výjimečná

Nejlepší na pampelišce je, že ji můžete využít celou. Zpracovat můžete kořen, stonky, listy i líbezný květ. Právě kořen, v době, kdy teprve nad zemí vykukují první lístky, je nejléčivější a stojí za to mu věnovat pozornost.

Kořen pampelišky na hubnutí

Pampeliškový kořen se sbírá hlavně nyní v březnu. Obsahuje inulin, což je velmi dobrý zdroj vlákniny a zároveň prebiotikum, potrava pro žádoucí bakterie ve střevech. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny kořen pampelišky upravuje peristaltiku střev a příznivě ovlivňuje zažívání, zároveň posiluje imunitu a pečuje o tlusté střevo. Tím výrazně podporuje i hubnutí. Zároveň je inulin obsažený v kořeni pampelišky vhodný pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Pampeliška zároveň působí jako čistící bylinka. Dokáže čistit krev a působí blahodárně na ledviny.

Propracujte se ke kořeni

Kořen smetánky lékařské má očistné účinky i na játra, žlučník a slinivku. Působí diureticky, tedy močopudně a pomáhá vylučovat škodliviny z těla. Díky očistným účinkům má výborný vliv na celkovou kondici organismu a léčivá síla kořene pampelišky se projeví i navenek.

Pokud si naordinujete pampeliškovou očistnou kúru, výrazně se vám zlepší pleť, odezní únava a rozdíl poznáte i na kvalitě vlasů a nehtů. S kořenem pampelišky postupujte opatrně a zvolna. Za prvé, pokud berete pravidelně nějaké léky, poraďte se o svém záměru s lékařem, za druhé, začínejte s malými dávkami kořenové kúry a po dvou týdnech užívání pampeliškového pokladu si dejte přestávku.

Jak kořen pampelišky zpracovat?

Buď si jej můžete nasbírat sami, jakmile půda nebude promrzlá a listy vykouknou na povrch. Bude to chtít trochu síly a nožík s sebou, přece jen, budete dolovat kořen přímo ze země. Nebo si kořen pampelišky můžete pořídit již sušený v lékárně či obchodech s bylinkami.

V případě, že se rozhodnete pro první variantu, kořen doma pečlivě omyjte od hlíny, nakrájejte na menší části a v troubě usušte při nízké teplotě, aby v něm zůstaly všechny prospěšné léčivé látky. A jak na odvar? Lžičku sušeného kořene zalijte 250 mililitry vroucí vody a nechte aspoň čtvrt hodiny pod pokličkou louhovat. Čaj si můžete dopřát i dvakrát denně.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, lindamahelova.cz, www.celostnimedicina.cz