Její žluté květy jsou nádherným šperkem přírody a každý rok na jaře přináší nejen poselství o blížícím se krásném počasí, ale také dobrou náladu. Pampeliška neboli smetánka lékařská je houževnatá rostlina a ne všichni jsou z její přítomnosti na svých trávnících nadšení. Dost možná i vy patříte mezi ty, kteří se jí snaží všemi možnými způsoby zbavit a připravíte jí nepěkný osud na dně kompostu. Je to ale škoda, připravujete se o její blahodárné účinky na zdraví. A že jich není málo!

Raději si ji nasbírejte

Pampeliška je jednou z nejsilnějších léčivek. Až na vás vykouknou její typická poupata, neváhejte a začněte se sběrem. Tato bylinka vám toho má rozhodně dost co nabídnout.

Přesvědčte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Malé bylinkové slunce je skvělým pomocníkem při očistě jater. Nejčastěji se sbírá její kořen a nať. Jak už jsme naznačili, pampeliška je houževnatá bylina, její kořeny sahají poměrně hluboko, takže se u jejich dolování možná trochu zapotíte. Odměnou vám ale bude blahodárný lék.

Čaj z byliny

Látky, které jsou v rostlině obsažené, velmi příznivě ovlivňují činnost jater a žlučníku. Také podporují tvorbu žluči a očistu jater. Zásoba vitamínů a minerálních látek zase posiluje imunitu a pomáhá proti chudokrevnosti. Ne nadarmo se dělá z pampelišek med, po kterém je dobré sáhnout při projevech nachlazení a při úporném kašli.

Čaj ze sušeného kořene a listů pampelišky pomáhá s očistou jater, uklidní rozbouřený žaludek a podrážděné zažívání. Jeho příprava je neskutečně jednoduchá. Vezměte lžíci sušeného kořene pampelišky, zalijte jej vodou a nechte louhovat. Nebo si dopřejte čaj z čerstvé suroviny. Kořen pořádně omyjte, nařežte na malé kousky a nechte krátce povařit ve vodě. Nechte ještě čtvrt hodiny odstát, doslaďte medem a popíjejte.

Jarní léčivé pesto

I listy pampelišky jsou velmi léčivé a pomáhají se správnou činností jater. Můžete si je samozřejmě nasušit do zásoby, ale mnohem lepší je využít darů přírody, dokud jsou krásně čerstvé. Nasbírejte alespoň dvě plné hrsti pampeliškových listů, omyjte je a vložte do mixéru. Přidejte stroužek česneku, 50 gramů parmezánu, hrst mandlí, osolte a opepřete podle chuti. Začněte mixovat a přilévejte olivový olej, dokud pesto nebude mít požadovanou konzistenci. Pochutnejte si na něm jen tak na čerstvém pečivu, anebo jej přidejte na jakoukoliv masovou pečínku!

Související články

Zdroje: www.sonnentor.com, www.youtube.com, www.prostezdravi.cz