Plíseň a zdraví

Plíseň se vyskytuje všude kolem nás. Některé druhy jsou pro náš organismus významné a často jsou využívány i v léčitelství a farmaceutickém průmyslu. Ušlechtilé plísně se často využívají i v potravinářství při výrobě sýrů, vzpomeňte na hermelín nebo nivu. Ovšem některé druhy plísní jsou pro naše zdraví nebezpečné, a právě těm bychom se měli vyhnout.

Plíseň a potraviny

V případě, že mají plísně vhodné podmínky ke svému vzniku, napadnou jakýkoliv druh potraviny. Jejich nebezpečí tkví v tom, že během jejich látkové výměny dochází ke vzniku nebezpečných mykotoxinů. Nejčastěji se objevují v obilovinách, oříšcích, pečivu, měkkých uzeninách a na ovoci a zelenině. Výjimkou není ani mnohé koření. Nejčastějším z nich je aflatoxin, který se často podílí na vzniku rakoviny a onemocnění ledvin. Raději proto nekupujte zásoby potravin ve velkém množství, které nestíháte včas spotřebovat, a také nikdy nepodceňujte jejich správné skladování.

Někdy nestačí potravinu jen očistit

Zpravidla bývá plísní napadena celá potravina a její konzumace by našemu těla neprospěla. Čím více vody potravina obsahuje, tím je plíseň ve svém rozpínání razantnější. Jakmile se objeví plíseň v kompotech, marmeládách, jogurtech, tvarohu, měkkých sýrech, omáčkách, polévkách, vařených jídlech, koření, obilovinách, semínkách a na měkkém ovoci, zbavte se jich, pokud možno ekologickým způsobem. Nepokoušejte se některé z nich ani převařit, protože mykotoxiny odolávají i velmi vysokým teplotám.

Měkké ovoce a zelenina jsou nejháklivější

Plísně se nejrychleji zabydlují na šťavnatých kusech ovoce a zeleniny a během chvilky se rozrůstají dovnitř jejich plodů. Nikdy proto nejezte již napadené citrusy, meruňky či švestky. Ačkoliv to na první pohled nevypadá, i části, které ještě vypadají k světu obsahují škodlivé látky. Nezbývá tedy, než je zlikvidovat. U zeleniny se to často týká rajčat a salátové okurky.

Kdy lze plíseň odstranit a potravinu zachránit?

CSIRO, australská vládní agentura odpovědná za vědecký výzkum, a také některé vědecké studie potvrdily, že po řádném ošetření lze některé potraviny napadené plísní konzumovat. Musí být odstraněno nemocné místo společně s 2 až 3 cm okolím a dávejte si pozor, abyste se kontaminovaným nožem nedotkli zdravé části.

Zpravidla se jedná o zeleninu a ovoce s nízkým obsahem vody a hrubou slupkou, díky níž se plíseň nemůže tak rychle rozšiřovat. Týká se to například ananasu, jablek, hrušek, mrkve, petržele či celeru. Takto můžete proti plísni zakročit i u suchých salámů a sýrů.

Plesnivé pečivo patří do odpadu

Jakmile se vám doma pustí plíseň do pečiva, ihned jednejte. Plíseň na pečivu je nesmírně nebezpečná, takže nemá smysl ji nějak odkrajovat. V žádném případě jej nevyužívejte k výrobě strouhanky. Příště raději případnému plesnivění předejděte a pečivo správně skladujte v takovém množství, které stihnete včas spotřebovat.

Zdroje: researchgate.net, healthline.com, www.aazdravi.cz, www.rehabilitace.info, www.napady-navody.cz