Pokud váš jídelníček zahrnuje potraviny bohaté na cukry a nasycené tuky, konzumujete nadměrné množství červeného masa či uzenin a pravidelně holdujete alkoholu, bohužel tak poměrně velkou vahou přispíváte k tvorbě zánětů ve vašem organismu. Ve výsledku to způsobuje přehnanou reakci imunitního systému. A tady to vše začíná, protože později dochází i k chronickým onemocněním.

Dalším rizikem vzniku zánětů je vysoká hladina volných radikálů, které poškozují buňky a vedou k předčasnému stárnutí. Pokud však zařadíte do svého jídelníčku protizánětlivé potraviny, těmto nástrahám se vyhnete. Které byste tedy podle vědců měli do jídelníčku zařadit?

Jak ovlivňuje strava naše zdraví se dozvíte od MUDr. Davida Freje v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Proč a kdy vzniká zánět

Zánět je přirozená obranná reakce organismu před nepříznivými vlivy, které by ho mohly ohrozit. Nejčastěji jde o infekce, bakterie, toxiny a úrazy, kterých se tělo snaží zbavit a vyléčit. A protože zánět vyvolává imunitní systém, je nutné, aby bylo tělo v dobré kondici. Pokud tomu tak není, nedojde k zánětu a škodlivé látky budou nadále ničit vše zdravé.

Při dobré imunitě vzniká dostatečné množství protilátek, které postižené místo prokrvují. Projevuje se to zčervenáním, otokem, mokváním a postupným hojením. Nebezpečný je dlouhodobý či chronický zánět, který poškozuje v razantní formě a může vést k mnoha zdravotním komplikacím.

Jak se zánět projevuje

Velmi častými příznaky přítomnosti zánětu v těle jsou bolesti kloubů, únava či stavy podobné nachlazení a chřipce. Někdy se však záněty v těle ani nemusí projevovat, a proto není nad prevenci. Následky se totiž mohou projevit až v době, že vás obtěžuje například cukrovka, revmatická artritida, lupus, různá autoimunní onemocnění, Alzheimerova choroba či nemoci cévního systému. Přítomnost zánětu v krvi vždy odhalí krevní testy.

Jezte ty správné potraviny

Zánětům v těle můžete předcházet i bránit se díky zdravé stravě. Bohužel konzumace nevhodných potravin zánětům naopak přispívá. Stačí zařadit do pravidelného jídelníčku ty protizánětlivé. A je jich naštěstí k dispozici poměrně dost.

Které potraviny, které jsou protizánětlivé

Nejvhodnější jsou v obecné rovině ty, které nejsou v první řadě průmyslově zpracované, a pokud, tak jen minimálně. Výhodou je, když mají probiotické účinky, jsou nutričně hodnotné a plné vitaminů a užitečných enzymů. Ze zeleniny pravidelně konzumujte zelí, květák, brokolici, kapustu či růžičkovou kapustu. Z ovoce zas hlavně hroznové víno a třešně.

Nevyhýbejte se ani potravinám s obsahem zdravých tuků jako olivový a kokosový olej. Určitě byste si měli dopřávat i avokádo a olivy, které mají vysoký obsah zdravých tuků. Stejně tak si pravidelně pochutnávejte na rybách, nejlepší je nejen losos, ale i makrela, ančovičky, sardinky či sledě.

Určitě si zamlsejte i mandle a vlašské ořechy a čokoládu s vyšším podílem kakaa. Pro milovníky výraznějších chutí je tu paprika, chilli papričky, kurkuma, pískavice či skořice. A z nápojů byste měli upřednostnit hlavně zelený čaj, ale sem tam si můžete užít i malou sklenku kvalitního červeného vína.

Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.zdravovek.eu, www.slunecnyzivot.cz