Střevní chřipka je akutní zánět žaludku a střev, který je způsobený infekcí nebo stravovací chybou. Jedná se o poměrně nakažlivé infekční onemocnění. Nejlepším lékem je klid, vhodné potraviny a pravidelný přísun tekutin. A skvělým pomocníkem k tomu všemu je dokonalý řepík.

Pokud se chcete o řepíku dozvědět víc, podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Projevy střevní chřipky

Střevní chřipka neboli gastroenteritida se projevuje průjmem, zvracením, horečkou a celkovou únavou organismu. Zpravidla toto onemocnění trvá u dospělých jen pár dní a léčba se dá zvládnout v klidu domova bez návštěvy lékaře. Přestože může být střevní viróza jen jednodenní, dokáže častokrát nepříjemně potrápit. Malé děti nebo jedinci s oslabenou imunitou mohou být i v ohrožení života.

Nasaďte řepík lékařský

Řepík lékařský - Agrimonia eupatoria - je vytrvalá bylinka, které se nejlépe daří na slunečných suchých místech na okraji lesů. Její pronikavě žluté květy kvetou po celé léto. Řadí se mezi nejstarší léčivky a s oblibou ji využívali už staří Řekové a Slované. Lidově se řepíku říkalo "král všech bylin". Jeho popularita neklesla ani v současnosti a dodnes je pokládán za jednu z nejúčinnějších bylin na mnoho zdravotních nesnází.

Proč je tak užitečný

Řepík je podle vědců výbornou bylinkou pro zdraví celé rodiny, protože má silné protizánětlivé účinky. Sbírá se kvetoucí nať, která je plná tříslovin, favonoidů a hořčinů. Stejně tak jsou významně zastoupeny například kyselina křemičitá, silice a vitamín C. Z řepíku lékařského si můžete připravit nejen čaj, ale výborné jsou i tinktura a mast.

Řepík je na střevní chřipku dokonalým lékem

Obsažené třísloviny a hořčiny se podílejí na náležité tvorbě žaludečních a střevních šťáv, a proto dochází poměrně po krátké době ke zklidnění celého trávicího ústrojí a žlučníku. Řepík během střevních nevolností pomáhá výborně normalizovat naše trávení i vylučování. Stejně tak vám pomůže v případě stravovací chyby při potížích s játry, posiluje slinivku a napomáhá celkovému detoxu těla.

A co dokáže dalšího?

Řepíkový odvar můžete popíjet také při nachlazení a nemocech dýchacích cest. Pokud vás trápí migrény, jedná se o skvělou prevenci. Využít jej můžete i k urychlení hojení ran a mnohých kožních nesnází. Dokonce zastavuje krvácení, snižuje otoky, hubí některé střevní parazity a napomáhá při léčbě některých nádorových onemocněních.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.denik.cz, www.zdravi.euro.cz, www.dvojka.rozhlas.cz