Zdroje: soultattoo.ink, healthline.com

Bobkový list čili vavřín

Víte, že bobkový list neovoní jen hovězí polévku nebo svíčkovou omáčku, ale je to také zajímavá léčivka? Bobkový list čili listy vavřínu vznešeného mají nejen velmi poetickou historii, ale také využití daleko za prahem naší kuchyně. Pro své aroma jsou bobkové listy používané jako repelent proti některým druhům hmyzu i hlodavců. Byly však využívány také při očistných a ochranných rituálech.

O léčivých schopnostech vavřínu není pochyb, nicméně snítky vavřínu se proslavily především jako ozdoba Caesara či vítězů různých utkání a zápolení. Větvičky byly totiž znakem božskosti a konkrétně byly spojovány s Apollónem. Hlavně neusnout na vavřínech! Právě toto pořekadlo se týká prostého věnce nošeného na hlavě a všichni víme, co je jím myšleno. Jak je to ale s léčivými schopnostmi bobkového listu?

Co se skrývá v bobkovém listu?

Bobkový list má podle vědců mírné sedativní, ale také protizánětlivé účinky a pozitivně ovlivňuje celý trávící proces. Obyčejně se užívá ve formě čaje. Jeho konzumace je přínosná také při diabetu, jelikož snižuje hladinu krevních cukrů. Užíval se také při nachlazení, kašli či bolesti v krku.
Z předběžných výsledků některých studií, například „Frakce bobkového listu (Laurus nobilis) s molekulární velikostí vykazují diferencovanou regulaci růstu buněk kolorektálního karcinomu in vitro“ z roku 2013 nebo Inhibiční účinky kulinářských bylin a koření na růst buněk kolorektálního karcinomu HCA-7 a jejich expresi COX-2 z roku 2017, vyplývá, že by mohl mít bobkový list i významné protirakovinné účinky.

Zkoumá se také pozitivní vliv na paměť, který prokázala studie na hlodavcích publikovaná v únoru 2021 v odborném časopise Antioxidants.
Nyní když už víme, čím nám může nebo mohl by bobkový list prospět, pojďme se podívat na přípravu sirupu z bobkového listu.

Tento recept se dříve používal především proti kašli a při nachlazení. Na jeho přípravu budete potřebovat deset velkých bobkových listů, které opláchněte pod tekoucí vodou. Dále budete potřebovat 15 lžic cukru, jeden citron a sklenici vody.

Jak připravit sirup z bobkového listu?

Podívejte se nato krátké video a hned vám bude jasné, jak má takový sirup vypadat:

Zdroj: Youtube

V rendlíku zahřejte cukr s troškou vody, aby se se mohl rozpustit a začít karamelizovat. Cukr míchejte tak dlouho až vznikne hladká zlatavě hnědá hmota přilejte sklenici vody, zamíchejte a přidejte také všechny lístky vavřínu. Krátce povařte zhruba 3 minuty, odstavte z plotny a tekutinu sceďte do zavařovací sklenice. Pokud máte chemicky neošetřený citron, nechejte jej chvilku máčet ve vodě s troškou sody, otřete ho a jednu půlku nakrájejte na kolečka, která zbavíte pecek. Z druhé půlky citronu vymačkejte veškerou šťávu a přidejte ji do sirupu. Nakonec přidejte několik celých koleček citronu a sklenici uzavřete. Takto připravený sirup užívejte dva týdny třikrát denně po lžičce.

Související články