Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny lidí na světě. Někteří si ani neuvědomují, jak zdravou pochoutku si dopřávají. Obzvláště ty syrové. Důležité je však vybírat jen zdravé hlízy a dbát na to, aby nebyly přemrzlé nebo zelené.

Ideální jsou samozřejmě bio nebo domácí brambory, ze kterých získáte nejsilnější šťávu. Tu si vyrobíte buď za pomoci odšťavňovače, anebo brambory nastrouhejte a šťávu vymačkejte. Bramborová šťáva se vám na první pohled nebude moc líbit, má totiž tendenci hnědnout a vábně rozhodně nevypadá, ale je velmi zdravá. Pokud ji chcete použít později, kápněte do ní trochu citrónu, tím by měla zůstat déle svěží.

Bramborová šťáva je elixírem mládí

Bramborová šťáva je takový elixír plný vitamínu C, E a vitamínů skupiny B. Obsahuje i spoustu zinku, hořčíku, železa a kyseliny listové. Hojí rány a odřeniny. Šťáva z brambor je také elixírem mládí.

Šťáva z brambor působí proti zánětům v těle, pomáhá při artritidě a bolestech kloubů. Také příznivě působí proti kardiovaskulárním nemocem a v neposlední řadě jako prevence proti rakovinným buňkám.

Tato tekutina pomáhá zklidňovat pokožku, když vás trápí akné nebo ekzém. Dá se díky ní i zhubnout nějaké to kilo. Stačí vypít každé ráno před snídaní šálek a ještě jeden pak cca dvě hodiny před spaním.

Brambory vařte vždy ve slupce

Šťáva z brambor hojí afty, když ji kloktáte. Stejně tak pomáhá i při parodontóze. Zlidňuje žaludek a ulevuje při vředech.

Vysoký obsah draslíku zase zlepšuje stav cév a jedna sklenka denně působí preventivně proti vzniku mrtvice a infarktu. Přední odborník zabývající se bramborovou šťávou, doktor Tucakov, tvrdí, že tato šťáva má příznivý vliv na snížení hladiny cukru v krvi, na léčbu plic a dalších onemocnění postihující dýchací ústrojí.

Pokud chcete využít další výhody brambor, pak je rozhodně vařte vždy ve slupce. Obsahují tak pětkrát více vlákniny než banány, ale také vitamín C či selen. Toho mají brambory mnohem více než například oříšky.

Zdroj: www.prozeny.cz, www.blesk.cz, www.living.iprima.cz