Které v Čechách pěstované ovoce je nejzdravější?
Zdroj: pilipphoto / Shutterstock.com

To nejzdravější ovoce si snadno vypěstujete sami: Které má nejvíc vitamínů?

Nemusíte kupovat plody z celého světa, i u nás rostou a zrají takové, které stojí za to jíst.

Angrešt

  • Listí se používá jako prostředek proti aftům a zánětům v dutině ústní. Jako čaj nebo obklady se hodí při kožních problémech.
  • Samotné plody pak slouží jako podpora při boji s revmatem či dnou.
  • Obsahují minerální prvky jako draslík, fosfor a měď.
  • Při nachlazení se doporučuje pít angreštovou šťávu, nejlépe z čerstvých plodů.

černý rybíz Černý rybíz obsahuje hodně draslíku Zdroj: Shutterstock

Černý rybíz

  • Ve stejném množství obsahují jeho plody třikrát víc vitaminu C než citrony, je tedy dobrým prostředkem při nachlazení, ať už je čerstvý, mražený nebo užívaný jako čaj z listů. Deset deka bobulí stačí pokrýt denní dávku vitaminu C.
  • Čím méně je zralý, tím více obsahuje pektinu, čehož můžete využít pro želírovací procesy při zavařování.
  • Obsahuje hodně draslíku, což znamená, že pomáhá s odvodňováním, a tudíž i snižováním krevního tlaku.

Víte, nač si dát pozor při pěstování borůvek? Borůvky mají nízký obsah cukru Zdroj: Profimedia

Borůvky

  • Jsou skvělé jako ochrana srdce, prospěch z nich mají i cévy a zuby.
  • Mají nízký obsah cukru, takže na rozdíl od jiných druhů ovoce se jich ani při dietě nemusíte bát.
  • Obsahují vitamin C, železo, draslík, vápník, zinek a kyselinu listovou, takže všestranně podporují imunitu.
  • Na borůvkách najdete jemný bílý film, což je jejich ochranná vrstva, která jim dodává trvanlivost. Proto je myjte až těsně před jídlem, abyste o ni zbytečně nepřišli.

Hroznové víno

  • Díky resveratrolu a dalším látkám (OPC) působí skvěle na krevní oběh a srdce, ideální je ale takové hrozny odšťavnit i se stopkami a jadérky, protože tyto látky najdete především v nich.
  • Slupky obsahují vlákninu, osoby s citlivějším zažíváním proto mohou mít po hroznovém víně průjem či nadýmání.
  • Draslík podporuje správné hospodaření těla s vodou.

Postupně přichází čas na sklizeň hrušek. Hrušky patří k druhům ovoce s velmi vysokým obsahem vlákniny Zdroj: Africa Studio / Shutterstock.com

Hrušky

  • Patří k druhům ovoce s velmi vysokým obsahem vlákniny, v jedné hrušce je asi 6 gramů vlákniny, přičemž bychom jí měli sníst mezi 25 a 30 gramy za den.
  • Kromě vitaminů (hlavně skupiny B) obsahují i minerály jako zinek, síru, měď, jód, hořčík, bór a fosfor. Měly by tedy mimo jiné podporovat imunitu a zmírňovat nepříjemné příznaky menopauzy. Bór je pak prvek, který jen tak v ovoci nenajdete a díky němuž se lépe vstřebává vápník. Dalo by se tedy říct, že hrušky bojují i proti osteoporóze.

Jablka

  • Pravidelným pojídáním jablek byste si měli chránit srdce, a to díky polyfenolovým sloučeninám, které snižují krevní tlak a působí protizánětlivě. Najdete je ve slupce.
  • Jablka obsahují vitamin C, E, draslík a tyto látky najdete těsně pod slupkou, takže opět radíme – neloupat!
  • Pektiny a vláknina vám zase pomohou zlepšit trávení a prodlužují pocit sytosti.
  • Pozor, ve sklenici jablečné šťávy najdete denní dávku cukru pro dospělého člověka, takže s džusem nebo křížalami zacházejte jako s cukrovinkou.

Maliny jsou nejen ovocem s výjimečně výraznou chutí, ale mají i mnoho blahodárných účinků pro naše zdraví. Maliny obsahují hodně železa Zdroj: shutterstock.com

Maliny

  • Obsahují hodně železa, vitaminy A, B, C a podobně jako ostatní bobulové ovoce i draslík, hořčík a vápník. Jsou tedy skvělé jako podpora imunity, zdravých cév a fungování krevního oběhu.
  • Barviva v nich obsažená mají podporovat tělo v boji proti rakovině, ale i proti zánětům.
  • Díky vláknině podporují trávení a v kombinaci s bílkovinami (v tvarohu, tvrdých sýrech) stabilizují hladinu krevního cukru.

Udělejte si malinový ocet

Na 500 ml bílého vinného octa budete potřebovat asi 250 g malin a 1 lžíci medu. Vše dejte do hrnce a pomalu zahřívejte, maliny rozmačkejte šťouchadlem na brambory či vidličkou, vařte 5 minut. Ocet několikrát přeceďte a nalijte do lahví. Vydrží pár týdnů v lednici, ve sterilizovaných a dobře uzavřených lahvích i několik měsíců.

Meloun

  • Až 95 % melounu tvoří voda, takže je skvělým zdrojem hydratace.
  • Díky vysokému obsahu draslíku a hořčíku pomáhá vylučovat z těla sodík.
  • Obsahuje vitamin C, A a B6 , takže je dobrý pro podporu imunity, hezkou pleť, vlasy a zdravou nervovou soustavu Obsahuje barvivo lykopen, které účinkuje protizánětlivě. Citrulin, který obsahují melouny, užívají sportovci proti svalové únavě a jako podporu růstu svalů.

Jahody se velice rychle množí za pomocí šlahounů, ale ne vždy je dobré tyto části na rostlinách ponechat. Šálek jahod obsahuje 1,5násobek denní dávky vitaminu C Zdroj: shutterstock.com

Jahody

  • Šálek jahod obsahuje 1,5násobek denní dávky vitaminu C.
  • Obsahují hodně železa a kyseliny listové, což je skvělé pro léčbu chudokrevnosti.
  • Obsažený vápník prospívá kostem, draslík a hořčík prospívají srdci.
  • Čaj z jahodníkových listů poslouží při onemocnění střev, zánětech, bolestech kloubů a nervozitě.

Meruňky, které se neošetří řezem, mají tendenci předčasně zasychat Betakaroten, jež meruňky obsahují, působí příznivě na pleť Zdroj: Fotokostic / Shutterstock.com

Meruňky

  • Betakaroten, jež meruňky obsahují, působí příznivě na pleť a růst vlasů a nehtů, ale zároveň podporuje obranyschopnost organismu.
  • Řada vitaminů ze skupiny B zajistí mozku a nervům správné fungování a zlepšení nálady.
  • S jádry meruněk je třeba zacházet obezřetně – pro dospělého je bezpečná dávka tři jádra za den, a to kvůli amygdalinu, který se v těle mění v jedovatý kyanovodík. Chcete-li mlsat jadérka, sáhněte raději po mandlích.

Moruše

  • Stejně jako hrozny obsahují tmavé plody resveratrol, látku, která velmi účinně chrání buňky proti škodlivým vlivům.
  • Jejich výhodou je, že plody dozrávají postupně, takže máte dost času na jejich pojídání a zpracování.
  • Používají se jako močopudný a projímavý prostředek a přispívají ke zdraví cév a krve, jelikož v nich mimo jiné najdete i železo.

Nenechte si ostružiny ujít. Jsou plné zdraví prospěšných látek a vitamínů. Nenechte si ostružiny ujít. Jsou plné zdraví prospěšných látek a vitamínů. Zdroj: Kseniia Perminova / Shutterstock

Ostružiny

  • V jednom šálku ostružin najdete asi polovinu potřebné denní dávkyvitaminu C.
  • Obsahují hořčík, draslík, vápník, což prospívá srdci, cévám a kostem.
  • Díky vitaminu E a A podporují obranyschopnost organismu a bojují proti šedému zákalu.
  • Ostružiny sklízejte zralé, po utržení už nedozrají.

Švestky

  • Existuje přes dva tisíce druhů slív a švestek, všechny beze sporu obsahují dostatek vlákniny, především v sušené podobě. Proto jsou ideální na cesty jako prostředek proti zácpě – stačí zalít horkou vodou nebo namočit přes noc a pojídat. Nebo jíst jen tak a dostatečně zapíjet. Alternativou je i švestková šťáva.
  • Obsažené antokyany zmírňují revmatické obtíže a záněty.
  • Najdete v nich draslík, vápník, železo, hořčík a zinek, posledně jmenovaný podporuje účinek jiných látek a vitaminů při hojení a na podporu imunity.
  • Vitaminy skupiny B zajišťují dobré fungování nervové soustavy.

Třešně jsou oblíbeným letním ovocem Třešně obsahují kvercetin Zdroj: Profimedia

Třešně

  • Obsahují (stejně jako třeba cibule, jablka nebo bobulové ovoce) kvercetin, který by měl chránit proti rakovině a mírnit alergické reakce. Tato látka se neničí mrazem ani varem.
  • Draslík podporuje odvodňování a detoxikaci a hraje důležitou roli v iontové rovnováze těla. Třešně a višně obsahují melatonin, hormon potřebný pro dobrý spánek. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení. To, že byste na třešně neměli pít, není pravda.

Usušte si je!

Ovoce není třeba zavařovat se spoustou cukru, stačí ho usušit. Jak na to?

  1. Sušte jen zralé plody, ale ještě natolik pevné, aby netekly skrze plata. 
  2. Kousky ovoce dávejte těsně vedle sebe, sušením se smrsknou, nedávejte je ale přes sebe. 
  3. U většiny sušiček je potřeba občas prohodit síta, aby se ovoce sušilo rovnoměrně. 
  4. Usušené ovoce dejte do zipovacích sáčků nebo do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Pokud se sklo orosí, ovoce potřebuje ještě dosušit. 
  5. Sušené ovoce můžete přes noc namočit s ovesnými vločkami a ráno máte hotovou snídani.

Titulka Receptář – Speciál Léto Zdroj: VLM Media

Zdroj: Časopis Receptář

Akční letáky