Jedlá soda

Jedlá soda má výborné odmašťovací schopnosti, o čem se můžete přesvědčit i při čištění mastných skvrn na kuchyňských obkladech. Neobsahuje žádné parabeny, ftaláty, silikony ani sulfáty, takže ji lze považovat za neškodnou látku, která nám nenaruší hormonální systém, nezpůsobí alergii ani rakovinu a nezanechá po sobě ekologickou stopu. Není ale zrovna pro vlasy a citlivou pokožku hlavy příliš agresivní?

Upřímná odpověď zní, že jedlá soda vůči kůži a vlasům agresivní skutečně je. Její pH je příliš zásadité a kvůli svým abrazivním účinkům může při častějším používání oslabit vlasové kořínky. Jednou za měsíc by vám ale vlasová kúra z jedlé sody ublížit neměla. Právě naopak, pomůže jim zbavit se nahromaděných zbytečků chemických šamponů a kondicionérů, a navíc vlasy důkladně odmastí.

Pro krátké a polodlouhé vlasy bude stačit čtvrt lžičky jedlé sody rozpuštěné v šálku vody. Roztok vmasírujte do vlasů a nechte dvě minuty působit. Potom hlavu opláchněte vodou, ve které jste rozmíchali lžíci jablečného octa.

Jablečný ocet

Jablečný ocet má za úkol neutralizovat pH pokožky, a snížit tak zásadité účinky jedlé sody. Pokud vám ocet nevoní, můžete místo něj použít citronovou šťávu.

Jedlá soda a jablečný ocet proti lupům

Východní medicína doporučuje směs jedlé sody a octa používat při zvýšené tvorbě lupů. Sází přitom na její schopnost odstranit z pokožky odumřelé buňky a zahubit plísně i další škodlivé mikroorganismy. Zde ale musíme dát pozor – jedlá soda zároveň silně vysušuje, což je zrovna v případě problémů s lupy kontraproduktivní. Problém se dá nicméně vyřešit tím, že pokožku vyčištěnou sodou a octem dodatečně ošetříme olivovým nebo kokosovým olejem.

Jedlou sodu si na hlavu rozhodně nenanášejte, pokud jsou vaše vlasy suché a roztřepené nebo pokud trpíte ekzémem. Kúra nejvíce prospěje jedincům, kteří trpí mastnými vlasy a mastnou pokožkou, ani v jejich případě se však nedoporučuje sodou a octem nahradit běžný šampon. Důkladná očista a odmaštění skutečně stačí jednou za měsíc.

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.flowee.cz