Stárnutí psů přináší celou řadu potíží od zhoršené fyzické aktivity, po nemoci, které znepříjemňují jak fungování pejska, tak naši peněženku. Průměrná délka života nejlepšího přítele člověka se odvíjí od plemene a velikosti. Stejně jako u lidí, záleží i na životním stylu. V lepší kondici bude pes, který má zdravou váhu, chodí na pravidelné prohlídky, konzumuje pestrou stravu a dopřáváme mu odpovídající fyzickou aktivitu i pozornost.

1) Čivava

Tito roztomilí a hluční pejsci se často dožívají více než patnácti let. Aby byli v dobré kondici, vyžadují dostatek pohybu, duševní stimulace a výcviku. Ve stáří je trápí problémy se srdcem a očima.

2) Jezevčík

Kdo by doma nechtěl malého Špagetku? Ten vám může dělat společnost 15-20 let. Díky své dlouhé páteři však často trpí bolestí zad. Těm napomáhá také obezita nebo skoky z vyvýšených míst.

3) Toy pudl

Inteligentní, ale trochu přidrzlý. To je toy pudl, který často dělá společnost rodinám s dětmi nebo seniorům. Pokud bude mít toto plemeno dostatek fyzické a psychické aktivity, může se dožít až 18 let. Počítejte s tím, že toy pudl je náchylný k ortopedickým problémům a potížím s očima.

4) Bígl

Bíglové jsou charismatičtí a aktivní psí společníci. Dožívají se v průměru 12–17 let. U nejdéle žijícího bígla byl zaznamenán věk 27 let. Na sklonku života mohou trpět bolestmi zad a obezitou.

Související články

5) Jack Russell teriér

Aktivní, inteligentní, veselý a skvělý v psích sportech. To je jack Russell teriér, který vás může doprovázet až 16 let. Ke svému životu potřebují zaměstnat. Na „stará kolena" může trpět geneticky podmíněnými onemocněními, jako je deformace kyčelního kloubu, hluchota nebo šedý zákal.

6) Jorkšírský teriér

Populární jorkšírové nejsou jen skvělými mazlíky. Jsou loajální, inteligentní a rádi si hrají. Jorkšírský teriér patří mezi plemena, která obvykle netrápí mnoho zdravotních problémů. Někdy se u něj mohou objevit problémy s pohybovým aparátem nebo anomálie očí. Častější je paradentóza. Dožívají se kolem 15 let.

7) Shiba Inu

Chlupatí psi jsou charakterističtí svou tvrdohlavostí a odtažitostí. Je to ale čistotné a loajální plemeno. A také zdravé. Mohou se však vyskytnout alergie nebo rakovina. Dožívají se více než 16 let.

8) Australský honácký pes

Pracovní plemeno je velmi energické a inteligentní. Pro spokojený život potřebuje hodně aktivity a pozornost majitele. Zdravý pes se tak může dožít 12-15 let.

Zdroj:

www.vse-pro-zviratka.cz, www.i60.cz