Vánoční výzdoba nemusí být každý rok stejná a často se ladí podle momentální chuti hospodyněk a barevné nálady. Může být elegantní, barevná, moderní, tradiční, anebo přírodní. Pokud se rozhodnete pro poslední variantu, je nejjednodušší spojit příjemné s užitečným, jít na procházku do lesa a nasbírat pár borovicových šišek. Nic vás to nebude stát, ale efekt bude skvělý!

Jak s nimi pracovat

Jak se šiškami naložit a využít jejich dekorační potenciál, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube


S největší pravděpodobností si přinesete šišky zavřené. Buď je můžete použít i v tomto stavu, anebo je rovnou hoďte do trouby a pečte na 150 °C asi hodinu. Tak se krásně otevřou a poskytnou vám zase trochu víc možností, jak je využít. Chcete-li, aby byly šišky tmavší, nechte je v troubě při vyšší teplotě odpočívat déle.

Místo hnědé bílá

Přírodní barva je krásná, ale vám by se zrovna hodily šišky světlejší? Můžete je zkuste vybělit. Suché šišky naskládejte do sklenice od okurek a zalijte koncentrátem sava. Efekt bude vidět již po několika minutách, nechat je v koncentrátu ale můžete klidně dva dny. Pak je vyndejte a nechte je na ne příliš frekventovaném suchém místě, aby ztratily odér sava.

Jinou barvicí metodou je použití akrylátové barvy na dřevo. Chcete-li zapojit do dekorace šišek i děti, místo barvy na dřevo klidně zvolte temperové barvy a klasický štětec.

Třpytivé Vánoce

Velmi efektivní je i třpytivý vzhled. Ten dodá Vánoční dekoraci šmrnc a jisté kouzlo. Ani jeho výroba není nijak složitá. Potřeba je pouze tekuté lepidlo, nejlépe Herkules a práškové třpytky. Lepidlo je dobré mírně naředit vodou a pomocí štětce nanést na šišky. Třpytky nasypejte do sáčku a potřené šišky v nich rovnou obalujte.

Kde všude šišky využít?

Ozdobte takto upravenými šiškami štědrovečerní tabuli, použijte je jako stojánek na jmenovky, pomocí tavné pistole z nich vyrobte nástěnnou dekoraci stromu, ozdobte jimi adventní věnec, anebo z nich věnec přímo vyrobte!

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.prozeny.cz