Palačinky s malinami podle Zdeňka Pohlreicha
Zdroj: Shutterstock

Palačinky podle Pohlreicha: Našel skvělý trik, jak udělat těsto nadýchanější

Když se zeptáte dětí, jaké jídlo mají nejraději, ve většině případů se kromě pizzy, hranolků či špaget s kečupem v odpovědích objeví i palačinky. A když jsou navíc jemné a nadýchané, stane se z nich doslova závislost pro celou rodinu. Stanou se stabilní víkendovou snídaní či večeří i u vás?

Nevíte, jak za dlouhých zimních dnů zabavit děti? Udělejte s nimi palačinky! Nejenže se zabaví a něco přiučí, ale navíc si budou připadat důležité a bude jim i více chutnat, protože se budou na přípravě podílet. Třešničkou na dortu je recept od Zdeňka Pohlreicha, který slibuje, že vaše palačinky budou nadýchané a jemné jako žádné jiné.

Znáte rozdíl mezi lívancem a palačinkou? Pokud ano, můžete následující řádky přeskočit, a pokud ne, čtěte naopak velmi pozorně, je totiž veliký. V obou případech se sice jedná o placku z litého těsta, která se většinou opéká na pánvičce nebo na kamenné desce. Palačinka je ale tenká a větší, zatímco lívanec je vyšší, tlustší a menší. Kromě vzhledu se však palačinky a lívance liší i zůsobem přípravy. Lívance jsou třeba ideální z lívanečníku a na palačinky samozřejmě také existuje speciální pánvička.

Umíte francouzské palačinky? Umíte tenké a vláčné palačinky? Zdroj: Profimedia

Do lívanců se přidává droždí, do palačinek nikoliv

Také v těstu jsou rozdíly. Do těsta na lívance se přidává droždí nebo kypřící prášek, aby byly nadýchané. Pak se často skládají na sebe a promazávají krémem, čokoládou, marmeládou nebo šlehačkou. Oblíbené jsou také lívance s javorovým sirupem.

Placky na styl palačinek či lívanců jsou známé po celém světě a jejich oblíbenost je přímo obrovská. Každý je však připravuje jinak. Někdo na slano, jiný na sladko. Na druhém konci světa se s nimi setkáte také, ale budou nejspíš z rýžové mouky a kokosového mléka. 

Nejstarší předchůdkyně palačinek vznikly už v době neolitu, kdy se pro člověka stalo nejdůležitějším zdrojem obživy zemědělství. Pak už nebylo nic těžkého smíchat vodu, mouku a vajíčka, uplácat placku a opéct ji na kameni na ohni. Následně se zřejmě jedla suchá nebo se do ní zabalilo vše, co bylo po ruce. Od masa, přes bylinky až po ovocné plody.

My se už dnes na klasický recept však spoléhat nemusíme a můžeme si palačinky trochu vyšperkovat. Pojďte se podívat, co radí jeden z našich nejlepších šéfkuchařů Zdeněk Pohlreich, aby byly palačinky vždy nadýchané.

Palačinky lze osladit medem a banánem. Palačinky lze osladit medem a banánem. Zdroj: Shutterstock.com

Nadýchané palačinky podle Zdeňka Pohlreicha

Na tyto palačinky budete potřebovat 250 g čerstvých malin, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml zakysané smetany, 20 g polohrubé mouky, 12 g cukru, 2 vejce, žloutky oddělené od bílků, trocha karamelové polevy, máslo na smažení a špetku soli.

Mixérem nebo kuchyňským robotem vyšleháme z bílků, dvou lžic studené vody a špetky soli hustý tuhý sníh. Ten spojíme s moukou, žloutky a cukrem. Nadýchanou směs zlehka metličkou promícháme, aby se spojila.

Na pánvi na středním plameni necháme rozpustit máslo. Na něm smažíme palačinkové těsto (zhruba 1 mm silné) po obou stranách dozlatova.

Maliny opláchneme v proudu studené vody. Rozmačkáme je s cukrem a pár si jich necháme stranou na ozdobu. Studenou smetanu smícháme se zakysanou smetanou a přidáme rozmačkané maliny.

Usmažené palačinky servírujeme s malinovou náplní a případně je ještě osladíme karamelovou polevou.

Zdroj: www.recepty.blesk.cz, www.kojetinskamouka.cz, www.varimedobroty.cz

Akční letáky