Jak na to, aby bylo grilované maso šťavnaté?
Zdroj: Shutterstock

Grilovací sezóna je tady: Chytrý Pohlreichův trik, aby bylo maso plné šťávy

Grilovací sezóna je v plném proudu a mnozí každý víkend na své zahradě rozpalují grily, aby mohli sebe i své přátele pohostit nějakou tou dokonale upečenou lahůdkou. Jenže se často stává, že i když maso dopředu naložíte do skvělé marinády a opékáte jej z každé strany tak, jak radí nejrůznější kuchařky a postupy, je nakonec steak suchý a chybí mu vytoužená chuť. Možná se nevědomky dopouštíte zásadní chyby. Zkuste se řídit pokyny Zdeňka Pohlreicha a užijte si maso plné dokonalé vůně a lahodné šťávy. 

Zdroje: hobby.magazinplus.cz, idnes.cz, magazin.recepty.cz

Grilování se na první pohled může zdát jako naprosto banální činnost, kterou levou zadní zvládne i ten méně zkušený kuchař. Opak je ale pravdou. Spousta lidí se do opékání masa na otevřeném ohni pouští bez toho, aniž by řádně prostudovala rady zkušených, a pak se diví, že maso nechutná tak, jak si představovali. Je vysušené, na povrchu spálené, a přitom uvnitř zcela syrové, anebo je zkrátka tak tuhé, že se ani nedá žvýkat. Ugrilovat dokonalý steak přitom není nijak složité, držíte-li se několika důležitých zásad. 

Jak připravit maso na grilování

Vždy si na grilování vybírejte silnější plátky masa. U těch tenčích totiž hrozí, že se na ohni velmi rychle vysuší. Stejně tak maso před okořeněním nebo před naložením do oblíbené marinády nenaklepávejte. Zbytečně tím totiž poškodíte jeho strukturu a šťáva z něj začne vytékat ještě dříve, než jej na gril hodíte. 

Aby bylo maso po upečení skutečně plné dokonalé chuti a dobře nasáklo vůni marinády, naložte jej minimálně na dvě hodiny. V úplně ideálním případě přes noc. Než se pak vrhnete do samotného grilování, alespoň hodinu předtím jej vyndejte z chladničky. Grilovat by se totiž mělo jen maso pokojové teploty. Když jej na oheň dáte studené, v důsledku teplotního šoku se zvenku začne maso brzy pálit, přičemž bude vevnitř naprosto syrové. 

Grilování Maso naložte ideálně na 24 hodin.  Zdroj: Shutterstock

Dokonale šťavnaté maso

Problém, se kterým spousta lidí bojuje, je šťavnatost masa. I když se totiž snažíte sebevíc, stejně může dojít k tomu, že se maso během grilování zcela vysuší, a to leckdy tak, že jej nezachrání ani lžíce hořčice nebo kečupu. 

Aby bylo maso šťavnaté, je třeba jej dávat na skutečně perfektně rozpálený gril. Díky tomu se maso okamžitě zatáhne a šťáva nebude mít kudy unikat. Tedy v případě, kdy do steaků nebudete během jejich otáčení píchat vidličkou. Vždy používejte jen kleště na grilování a na vidličky či nože zcela zapomeňte. 

Pro ještě větší šťavnatost Zdeněk Pohlreich doporučuje také neodřezávat z masa tučnější části. Tuk se totiž během grilování částečně rozpustí, steakům dodá skvělou chuť a zabrání jejich vysušení. Pokud nemáte tlusté maso zrovna v oblibě, jednoduše jej pak jen ze steaku odřízněte, ale až po upečení na talíři. 

Grilování Vždy při otáčení masa používejte kleště. Nepíchejte do něj vidličkou.  Zdroj: Shutterstock

Jak dlouho maso grilovat

Doba grilování má pochopitelně také velký vliv na jeho finální podobu. Čím kratší dobu se maso peče, tím šťavnatější bude. I to má ale svá pravidla. Pokud sundáte z grilu hovězí steak o něco dříve, bude uvnitř ještě krvavý, což ale ve své podstatě ničemu nevadí. Když však správně nepropečete kuřecí maso, koledujete si o pořádné zdravotní potíže. 

Doba pečení se vždy liší na základě toho, s jakým masem a jak velkým kouskem zrovna pracujete. Hovězí maso většinou vyžaduje z každé strany zhruba 6 minut. Kuřecí a vepřové pak okolo 7 minut. Před konzumací, hlavně pak v případě kuřecího masa, se ale vždy raději přesvědčte - maso uprostřed rozříznete a zjistěte, zda je bezpečně propečeno. 

Akční letáky