Recept na voňavý pampeliškový med
12. 5. 2011

Recept na voňavý pampeliškový med

Louky září zlatem pampelišek. Včely sbírají sladký nektar a v plástvích z něj tvoří med. Vyzkoušejte to také! Místo nektaru sesbírejte celé květy a uvařte si z nich výtečný pampeliškový med plný slunce.

pampeliškové poleMilovníci dokonalých trávníků nemají pampelišky v lásce, ty ale naštěstí mezi ohrožené druhy rostlin zatím rozhodně nepatří. Jsou to květiny pohledné i užitečné. Hořký kořen je osvědčeným rostlinným lékem pro játra, žlučník a dobré trávení. Mladé listy se hodí do pročišťujících jarních salátů. A z květů si můžete nejen uvít zlatý věneček, ale také uvařit zlatavý sirup.

Sesbírej sto květů pampelišek…

Pampeliškový med měli rádi již naše babičky a dědové, a recepty se předávají dále, protože obliba tohoto sladkého sirupu s vůní letní louky stále trvá. Základ má pampeliškových květech, cukru, vodě a velmi vhodné je přidat i citrón.

Je pravda, že po dlouhém varu v sirupu moc prospěšných látek z pampelišek nezbude, ale jeho chuť i vůně láká k nejrůznějšímu použití místo jiných sladidel. Použít navíc můžete i zdravější, nerafinovaný cukr, ať již řepný, nebo třtinový. Pampeliškový med tak sice bude dražší, ale obohacený o mnoho minerálů a dalších prospěšných látek, jež se v nerafinovaném cukru nacházejí, a také bude ještě chutnější.  

Jak uvařit med z pampeliškových květů?

Potřebujeme

  • 300 velkých, plně rozvinutých květů pampelišky
  • 1 kg cukru
  • 2 citróny

Jak na to

  1. Květy pampelišek nasypeme do hrnce a zalijeme litrem vody.
  2. Přivedeme k varu a povaříme 10 minut.
  3. Přidáme na kousky, i s kůrou nakrájené citróny a odvar necháme 24 hodin luhovat.
  4. Druhý den odvar přecedíme přes plátno, z květů i citrónů vymačkáme co nejvíce tekutiny a do přecezeného odvaru přidáme cukr.
  5. Roztok znovu vaříme, a to půl až tři hodiny, podle toho, jak hustý a zkaramelizovaný sirup si přejeme získat. Občas jej promícháme vařečkou a hustotu zkoušíme na malém, vychladlém vzorku.
  6. Horký pampeliškový med nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme stejně, jako džem, aby se víčka dobře chytla.

pampeliškový med 

Med z kvítí a bylinek vařený s fantazií

K pampeliškám můžete přidat i další kvítí, například sedmikrásky, nebo listy aromatických bylinek, jako je meduňka či máta či dokonce trochu strouhaného zázvoru pro větší říz. Sirup tak získá další zajímavé odstíny chutí. Zrovna tak k citrónům je možné připrat ještě pomeranče… zkrátka domácí pampeliškový med můžete vařit podle chuti a fantazie, a každý rok vyzkoušet o trochu jiný.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

voda

(Ama), 29. 4. 2018, 13:28

Teď se koukám - mám plný krnec květů /330ks/ a ten litr v tom ani nebude patrný. To nemusí být ponořené vše ??? :-)

Skořoce

(Libor), 8. 5. 2015, 07:22

Loni jsme do uvařeného medu do sklenic dali skořici a hřebíček. Množství si každý určí sám.

Re:Odmena je lék

(VWPsQNuwZbGkQNs6JyvjFo), 29. 4. 2015, 08:28

Chtela bych jenom upresnit, ze vareni prefiltrovaneho roztoku Bez Cukru prispiva k rychlejsimu odpareni Vody. Behem cca 30-35min varu se mi odparila 1/3 vody. Po pridani 0,5 kg Ovocneho Cukru jsem varila kalny roztok jeste cca 15-20min. Behem teto doby ubylo,na vahu, jeste 200 gr. Vyslednych 1050 gr sirupu se veslo do 4 sklenicek o objemu cca 200 mL. Chutova zkouska - 1 kavova lzicka na 100 mL vody - dopadla dobre. Poznamka: v teto variante, oproti kdysi zkousenemu postupu s repnym cukrem, pylova zrnicka (?) se asi shlukla, cili sirup je kalny. Doufam, ze to znamena, ze se puvodni latky neznicily varem :-) .

Odměna je lék

(VWPsQNuvVvbjcTl7VWPjEp~6Kx), 23. 5. 2014, 15:07

Já osobně cukr vůbec nepřidávám, tenhle chemický přefabrikát, zabije všechny dobré složky a minerály, které pampeliška obsahuje.
Ze začátku jsem obyčejný cukr nahrazovala cukrem třinovým. Nakonec jsem ale rozhodla pro osvědčenou variantu ovocného cukru, je to 100% přírodní cukr, který obsahují různé druhy ovoce a je mnohem sladší, takže nemusím spotřebovat kila obyčejného cukru.
Co se týče dalšího spracováním tak ho provařím asi tak 15min a konec, Nepotřebuji konzistenci medu (na to mám med včelí), zbytečně tím vařením "dorazím" vše dobré co tam zůstalo. Přidáním ovocného cukru a měně vařením získám to, co potřebuji. Zdravý lék. A můžu ho jak přidávat do čaje, tak i přes léto do citronád a pod. To že má být hustý je jenom iluze.
Důležité je to, co obsahuje a ne jak má vypadat.


Dobry den, smel bych se zeptat, zda je mozne dat i mene cukru nez ten jeden kilogram? Dekuji za odpoved. Zatin nashledanou.

zkaramelizoval

(VWPsQNu6Ktm.IYSVHWhjFl4UP7bMQMvaVWR), 10. 5. 2013, 13:35

Med zkaramelizoval :( uplně .. a to jsem ho vařila hodinu .... jak je to mozné .... ??

je to vpořádku? :)

(VWPsQNu6jYmLgZ66Kvm.h74Vl), 10. 5. 2013, 12:44

Dobrý den, med vařím přibližně 30min. a ještě se nezačal táhnout .. je to v pořádku? jak dlouho..půměrně..musím med vařit aby byl takový polohustý (mazatelný)? :) děkuji moc za odpověd

Medík

(VWPsQNus87P~QkRd68m~eYSx47bO), 7. 5. 2013, 17:13

Med jsem podle podobného receptu právě naplnila do skleniček. Místo jednoho citonu jsem dala pomeranč a květů jsem měla 250...ale sama jsem si natrhla nakonec o něco více :). Též jsem místo 1 kg cukru (dělala jsem dvojitou dávku) přidala cukr třtinový a vypadá to na velkou mňamku. Abych o víkendu nedělala další várku :), je nás hodně

pampeliškový med

(VWPsQNubWkzs2Z4Vj7aPZYTw), 6. 5. 2013, 19:21

to zkus,pampelišky už se smějí

Medík...

(p%BBQMQH0mrB1Z), 4. 5. 2013, 02:51

Včera manželka dovařila pampeliškový medík dle tohoto receptu, Úžasné papu, které se musí teď někam "zahrabt" jinak bude po něm tak je to dobré. A při vaření opravdu tím voněl celý barák. Po první várce podle receptu je med více tekoucí. Milka mírně uravila recept a bylo to ono, dokonale se táhne, jak má. Přidala 20dkg a přidala půl citronu nakrájeného na měsíčky těsně před vařením. Vařila to dvě hodiny na stupeň tři. Měli jsme trochu strach, ale funguje to na 100%......

RE: Medík...

(bohunka), 4. 5. 2013, 14:12

a mohu se zeptat, čeho jste přidali 20dkg navíc, cukru nebo pamepelišek ??? Děkuji

pampeliškový med

(VWPsQNuEWkvoQNs6JyvjFo), 30. 4. 2013, 21:46

Tak dneska děláme sirup1200 květu ,tak aji s pomerančem voni to po celém domě. Už se těším až ochutnám. Vyzkouším ,zázvorem ,medunkou.
Hezký večer a jaroMarie

Opravdu je myšleno že se med má vařit půl, až tři hodiny?

RE: chyba

(VWPsQNuBWgnjEKFg6eHn5f4uK7N_QNs6JyvjFo), 30. 4. 2013, 14:11

Ano, opravdu je to tak. Pokud medík vaříte krátce, bude tekutý a už nezhoustne. Čím déle vaříte, tím více je hustší a karamelový. Já ho letos uvařím opět a přidám do něj i zázvor a pomeranč. Doporučuju:-)

skladování medu

(Z.R.), 6. 5. 2012, 09:01

V jakém prostředí a jak dlouho by se měl pampeliškový med skladovat?
Nemá se přidat i nějaký konzervant?
Děkuji Zuzka

RE: skladování medu

(Janina), 23. 4. 2013, 11:32

Vydrží až několik let, pokud ho dřív nesníte. Konzervanty rozhodně nejsou třeba, konzervace teplem stačí.

med

(porDRYSSq8Ak-~l6jWmKD), 27. 5. 2011, 12:52

letos jsem dělala poprvé pampeliškový med,kamarádka mi dala recept:250 květů,1 l vody,1 lžička kys.citrónové a 1 celý citrón nebo pomeranč,1kg cukru. Květy a vodu(studenou),kyselinu a citrón na kolečka dáme do hrnce přes noc odpočnout.Druhý den scedíme a vymačkáme všechnu vodu a přidáme cukr.To vše vaříme 1 1/2 na mírném ohni.Povedl se a je vynikající.Moc nám chutná.S pomerančem má ještě lepší chuť.Doporučuji vyzkoušet všem.

Čo alergici?

(Fero), 12. 5. 2011, 09:52

Je tento med vhodný pre alergikov? Zničia sa varom peľové zrná (alergény)?

RE: Čo alergici?

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 12. 5. 2011, 15:21

Dobrý den, při alergii na pyl tělo reaguje především na pyl v dýchacích cestách, nikoli v trávicím ústrojí. Tam vznikají zase potravinové alergie, které mohou s alergií na pyl i souviset (takzvané zkřížené alergie, kdy při alergii na pyl člověku vadí i určité druhy ovoce), ale nemusí. Při potravinových alergiích může opravdu částečně pomoci tepelná úprava. A co se týče konzumace pylu, bylo například prokázáno, že i když včelí med ho malé množství obsahuje, alergickou reeakci v nevyvolá. (Můžete mít alergii na med jako takový, ale ne kvůli obsahu pylu). V pampeliškovém medu je sice pylu více, ale ani ten by nemusel nutně pylovému alergiku, kterému vadí například především pyl trav, vadit. Med se navíc nejen vaří, ale i cedí přes husté plátno. Ovšem pokud máte alergii přímo na pyl rostlin z čeledi hvězdnicovitých rostlin (Asteraceae), kam pampelišky patří, pampeliškový med bude lepší nezkoušet.

RE: Čo alergici?

(Sova), 13. 4. 2014, 14:54

Naopak např. o medu se říká, že alergii "léčí", pokud se konzumuje po celý rok, neboť obsahuje malé množství pylu, které tělo dostává v malých dávkách v průběhu celého roku, tedy na jaře to není pro tělo takový šok, jako kdyby celou zimu s pylem nepřišlo do styku.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS