Pěstování vlastní zeleniny se už dávno neomezuje na zahrady obklopující venkovská stavení. Komunitní zahrady, vícepatrové truhlíky, ale i balkóny a terasy poskytují prostor, kde si obyvatelé menších bytů zvládnou vypěstovat vlastní úrodu. Jedlá mini zahrádka obohatí jídelníček nejen čerstvými bylinkami, vyrostou jahody, rajčata, papriky, nebo dokonce i brambory či broskve.

Balkónové vrstvy

Vypěstovat si na balkóně vlastní úrodu zvládne i začátečník. Důležité je balkón či terasu prozíravě uspořádat, aby se místo co nejefektivněji využilo. Určitě rozvrhněte rostliny do více pater, nebojte se konceptu vertikálních zahrad, závěsných květináčů, ani vícepatrových truhlíků. K umístění některých plodin do výšky poslouží třeba palety, drátěné konstrukce u zdi nebo si vystačíte jen s podstavci, schůdky apod. Nezapomeňte ale všechny nádoby řádně upevnit a zajistit, aby se neuvolnily ve větru a vaše úroda neodletěla k sousedům či na ulici, kde by mohla někoho ohrozit. Do mini zahrádky se určitě vejde i kompostér nebo vermikompostér, který vás zbaví zbytků a zároveň obstará kvalitní humus do květináčů.

Rozličné nádoby

Posbírejte všechny květináče a truhlíky co najdete, pro začátek není nutné nakupovat všechno vybavení nové. K pěstování na balkóně se hodí nádoby z různých materiálů, jako je plast, kamenina, keramika apod. Bez problémů si vystačíte i se starými dřevěnými bedýnkami, které vhodně vystelete tak, aby vodu zadržely, ale nadbytek jí propouštěly (vhodný je například igelit s dírkami) nebo s velkými plastovými kbelíky, které dostatečně vymyjete a opatříte dírkou.

Závlaha i živiny

Nezapomeňte nad otvor v nádobě umístit kamínek či vrstvu drenáže (písek, perlit apod.), aby se zemina ven zbytečně nevyplavovala a neucpával se odtokový otvor. Teprve pak sypte substrát a sázejte sazenice. V omezeném prostoru květináčů nemůžete spoléhat na přirozený koloběh živin, proto nezapomínejte přihnojovat humusem nebo vhodnými hnojivy. Rostliny v nádobách musíte i často zalévat, menší množství zeminy rychleji vysychá. Zároveň se vyvarujte přemokření, které dokáže rostlinku spolehlivě zahubit. Respektujte také individuální potřeby rostlin (požadavky na stín, četnost závlahy apod.), jen tak bude vaše zahrádka vzkvétat a plodit.

Bylinkový základ

Není nic lepšího, než mít po ruce stálou zásobu čerstvých bylinek. Máta do salátů i nápojů, tymián, rozmarýn nebo oregano do jídel, nepostradatelná bazalka, chutná pažitka, petrželka i majoránka. Jak se jednou naučíte vařit s čerstvými bylinkami, nebudete chtít už nikdy jinak.

Rajčatová jistota

Rajčata jsou balkónovou klasikou, za péči se vám odmění množstvím chutných plodů. V omezeném prostoru se s daří keříčkovým rajčatům, ale bez větších obtíží vypěstujete i klasická tyčková rajčata, která potřebují oporu. Velmi dobře funguje pěstování rajčat a bazalky v jedné nádobě, aromatická bylinka pomáhá v boji proti škůdcům.

Zelenina z balkónu

V truhlíku dobře porostou i další druhy zeleniny. Papriky vyžadují, podobně jako rajčata, dost slunce, ale jsou náročnější na péči. Nezapomínejte ani na nejrůznější odrůdy chilli papriček, které dodají jídlům na pikantnosti. Existují i speciálně vyšlechtěné odrůdy okurek, vhodné na balkóny a terasy. Případně do truhlíku vysejte hrášek, s oporou dobře porostou. Rychle připravené na sklizeň jsou listové druhy zeleniny, například rukola.

Brambory v pytli

I v malém prostoru si troufnete na pěstování brambor. Je to tak, vlastní brambory získáte z rostliny umístěné v jutovém pytli nebo větším kbelíku s otvorem, postačí i pytel ze silnějšího igelitu (s dírkami). Na dno pytle nasypte přibližně 15 cm substrátu a nasaďte hlízy a překryjte další, asi 10 cm silnou vrstvou. Postupně jak rostlina roste, přisypávejte zeminu.

Ovoce

Také lahodné ovoce má svoje místo na balkóně. Pěstování jahod v truhlíku je pro každého, pokud zvolíte správnou odrůdu, budete si na sladkých plodech pochutnávat celou sezónu. Jahodami to ale nekončí, na balkóně se bude dařit i zahradním borůvkám, vypěstujete dokonce i broskve či nektarinky.