Vybrat zvířecího společníka do domácnosti může být docela oříšek. Jak správně zvolit zvířátko, které nepřevrátí život rodiny na ruby a zvládne se o něj postarat i začátečník? A co když máte doma alergika? Doporučíme neobvyklé i více známé mazlíčky, kteří nevyžadují přehnanou péči.

Exotické strašilky

Přes neobvyklý vzhled se strašilek není třeba bát. Jsou neškodné, nejsou jedovaté a živí se potravou rostlinného původu. Většinou je chovatelé nabízejí zdarma, stačí chvilku hledat na internetu. Nejčastěji chované strašilky australské (Extatosoma tiaratum) si budou labužnicky pochutnávat na listech maliníku (ostužiník maliník), jahodníku či ostružiníku. Poslední jmenované najdete po celý rok v lese zelené a strašilky tak mají dostatek potravy.

Tento hmyz tvarem těla připomíná větvičku, úlomek kůry či list a dobře tak splývá se svým okolím. V domácím prostředí je lze chovat bez větších nároků. Ke spokojenému životu jim stačí dostatečně velká nádoba (insektárium), menším druhům postačí i velká sklenice od okurek překrytá drátěnou síťkou, uvnitř s několika větvičkami a klacíky, po kterých se strašilky budou pohybovat. V něm se dá pozorovat život i chování strašilek, včetně fascinujícího svlékaní. Stejně tak je můžete vyjmout a podržet v ruce, nepohybují se nijak rychle a neutečou vám.

Achatina - obří šnek

Dalším živočichem s minimálními životními nároky jsou obří afričtí plži, oblovky neboli Achatiny. Oblovka obrovská (Achatina achatina) dorůstá kolem 20 cm a bude prospívat ve skleněném teráriu nebo větším plastovém boxu s dýchacími otvory. Jejich potravu tvoří ovoce a zelenina, pochutnají si na salátu, okurce, nepohrdnou ani odřezky z kuchyně. Nezapomeňte vždy jejich domeček pečlivě uzavřít, oblovky se velmi vynalézavě dokáží dostat ven a mohou začít požírat i odložené časopisy či knihy. V potravě potřebují dostatek vápníku, který je nutný k tvorbě ulity. Proto se jim do terária dává sépiová kost, v nouzi vystačíte i s vaječnými skořápkami. Mají rády vysokou vlhkost a teplejší prostředí. Oblovky seženete od chovatele nebo na internetu za pár korun či dokonce zdarma, případně se dají koupit ve zverimexu.

Jak neohrozit původní druhy?

Jak neohrozit původní druhy?

Stejně jako u jiných exotických druhů platí, že nikdy nevypouštíme nechtěné exempláře do přírody. Jinak hrozí přemnožení a ohrožení přírodní rovnováhy na daném území.

Želva, dlouhověký kamarád

Ani suchozemská želva neklade velké nároky na čas a péči, pokud vyberete správný druh. Každá želva má rozdílné potřeby, přesto nevyžadují mnoho pozornosti. Jediným zádrhelem může být zimování suchozemských želv, kterého se začínající chovatelé obávají. Želvy budou doma spokojené, i když jste celý den pryč, bez problémů zvládnou pobývat v bytě o samotě. Přesto si zakoupení želvičky rozmyslete, jedná se o dlouhověkého živočicha a bude vám dělat společníka mnoho let.

Ideální pro chovatele začátečníka je želva zelenavá (Testudo hermanni). Pořizovací cena želv není úplně malá, želva zelenavá stojí kolem 1 500 korun. V dospělosti dorůstá přibližně dvaceti centimetrů a je vhodná i do menších bytů. Potravu vyhledává rostlinnou, nutné je doplnit stravu o zdroj vápníků. Vyžadují dostatečný přísun ultrafialového záření, proto je zapotřebí je občas vystavit slunci nebo zajistit osvětlení umělým zdroje UV záření. Želvám také nevyhovuje pobyt ve zcela suchém prostředí, je nutné jim dopřát v teráriu dostatečnou vlhkost.

Malinký křeček

Chcete, aby váš mazlíček byla nadýchaná a roztomilá chlupatá kulička? Pokud vás netrápí alergie, můžete vybírati z malých kamarádů se srstí. Rozkošný křeček upokojí touhu po domácím zvířátku a přitom neodčerpá z rozpočtu příliš velkou částku, cena za křečka se pohybuje v řádech desetikorun. Nevyžaduje ani neustálý dohled a soustavnou péči. Stačí mu čistá klec, pár prolézaček a jednoduché jídlo. Velmi oblíbený pro svou přátelskou povahu je například křečík džungarský (Phodopus sungorus). Nezapomeňte však, že křeček je aktivní hlavně v noci a proto se připravte na šustění a chroupání v nočních hodinách.

Zpěvavý kanárek

Chov ptactva je samostatnou kapitolou a mnoho druhů vyžaduje specifické podmínky a zacházení. Ale i pro začínajícího chovatele najdete ptáčka, který bude prospívat v jednoduchých domácích podmínkách. Velmi dobrým společníkem hlavně pro starší lidi je kanárek, který dovede potěšit svým zpěvem i dováděním. Bude spokojený, pokud má dostatečně velkou klec, přístup ke krmení, sépiovou kost a nádobku na koupání.