Především je nutné podívat se objektivně na stav jednotlivých skříněk. Korpusy poznamenané vlhkem už nic nezachrání, zato poškrábaná dvířka lze otapetovat, obrousit, vytmelit a natřít, případně namořit.

  • Trh nabízí také hotová nová dvířka ke kuchyňským skříňkám v různých barvách, povrchových úpravách a rozměrech. Výměna starých dvířek za nová dokáže zásadně ovlivnit výsledek a kvalitu renovace. Je však třeba počítat s vyššími pořizovacími náklady.

Chybějící nebo zastaralé úchytky můžete doplnit či zcela vyměnit. A pracovní deska? Pokud nebyla z masivu, který lze po zbroušení opět napustit olejem, či obdobně upravit, je pravděpodobně čas na její výměnu.

Před jakoukoliv renovací se však nejdříve ujistěte, zda se vám vyplatí. Na trhu se objevují menší hotové sestavy kuchyní s délkou 160 až 180 cm za několik tisíc korun. Nejsou sice příliš kvalitní, ale nové. A to může být rozhodující. Ušetříte peníze i čas.

Pokud tedy potřebujete vyřešit kuchyni v podnájmu, na chatě či jen čekáte, než splatíte hypotéku a budete si moci dopřát lepší, může to být levné a hlavně rychlé řešení.

Porozhlédněte se po kuchyňských studiích či internetových stránkách jednotlivých prodejců. Při výměně expozic totiž výrobci či dovozci vyprodávají vystavené sestavy za 50 i méně procent.

Renovace chce změnu

Základem pro renovaci kuchyně je samozřejmě vhodné dispoziční řešení. V jejím rámci můžete mnohé ještě vylepšit:

  • Například přemístit spodní skříňky tak, aby mezi sporákem a dřezem byla dostatečně velká pracovní plocha.
  • Samostatný dřez lze vyměnit za dvoudřez s odkapní plochou.
  • Příliš obtížné není ani vyjmout jednu spodní skříňku a místo ní umístit pod pracovní desku podstavnou myčku.
  • K dobrým renovačním nápadům patří výměna starých obkládaček pod horními skříňkami třeba za sklo, ať již drátosklo či typu lacobel v jemných pastelových odstínech. Skvěle se čistí – zejména za sporákem! Součástí takové renovace by měla být i výměna sporáku za vestavnou varnou desku a troubu.

Můžete jít i dál – co takhle zrušit horní skříňky a místo nich použít jen police? Pro začínající rodiny, které nemají hromady darovaného ani nastřádaného porcelánu, je to snadný způsob, jak dodat kuchyni moderní podobu.

Varianta první: lakýrník

Jednu z nejlevnějších renovací představuje nátěr starých dvířek. Aby výsledek vypadal profesionálně, vyplatí se vyměnit starou pracovní desku, nezřídka silnou pouhé dva centimetry, za novou o dvojnásobné síle. Čím je totiž deska silnější, tím luxusnějším a kvalitnějším dojmem působí celá kuchyně.

Dvířka vysaďte, odšroubujte kování a odmastěte jejich povrch benzinovým technickým čističem.

Pak můžete použít pololesklou barvu ředitelnou vodou pro exteriér i interiér, a to ve dvou vrstvách (první bude zasychat asi tři hodiny).

Pro oživení lze do ještě mokrého druhého nátěru použít tutéž barvu, ale ve světlejším odstínu, případně bílou. Na kuchyni ve standardních rozměrech vystačíte s jednou plechovkou barvy (0,7 kg), pro kombinaci s další barvou přidejte to nejmenší balení. Barvy včetně štětců vás přijdou sotva na 350 korun.

Varianta druhá: tapetář

Samozřejmě nemáme na mysli papírové tapety, ale samolepicí fólie. Podobně jako u lakování je nutné nejdříve dvířka vysadit, odšroubovat závěsy a vyrovnat případné nerovnosti povrchu tmelem.

Při tapetování postupujte pomalu a nebojte se fólii strhnout. Pokud se vám práce nepodaří napoprvé dokonale – nic se neděje!

Tapetování můžete opakovat i několikrát. Cena těchto tapet se pohybuje kolem 130 korun za metr (při šíři 90 cm) či 100 korun (šíře 45 cm).

Chcete-li se pokusit oblepit i dvířka s oblými hranami, fólii nejdříve nahřejte vysoušečem vlasů, aby se dala dokonale tvarovat.

Při výběru konkrétního dezénu si ale dejte pozor: není-li povrch dokonale rovný, vyplatí se sáhnout nikoli po jednobarevné tapetě, ale třeba po vzoru juty a podobně.

Varianta třetí: zedník

V případě, že je korpus spodních skříněk takřka na odpis, protože vám do nich několikrát vytekl dřez, ale dvířka zůstala poměrně v pořádku, zkuste si zahrát nikoli na truhláře, ale na zedníka.

Z pórobetonových tvárnic či ze sádrokartonu si můžete postavit korpusy spodních skříněk a pouze je doplnit dvířky či rošty.

Místo pracovní kuchyňské desky tu vypadá dobře i dlažba (pod ní klidně může zůstat stará deska). Musíte ovšem počítat s tím, že horké hrnce a především pánve na dlaždice nepatří (dlaždice by praskly), a smířit se s čištěním spár.

Ze sádrokartonových desek lze použít jak stavební, označené RB (A), které dobře snášejí vzdušnou vlhkost (při 20 °C až 60%), nebo impregnované – RBI (H2) –, jež se jinak používají hlavně do koupelen a jiných vlhčích prostor, protože vydrží při 20 °C až 75% vlhkost.

Co je na sádrokartonu úžasné? Můžete jej řezat nožem, protože desky se dodávají v síle 9,5 mm, 10 mm a 12,5 mm (impregnované jen 12,5 mm).

Nejprve naříznete lícový povrch desky, pak desku otočíte a zlomíte v místě naříznutí. Poté doříznete rubový karton. Pro složitější řezání, například pod úhlem nebo koutové výřezy, použijte pilku ocasku. Otvory v ploše uděláte struhákem – nebozezem pro sádrokartonové desky.