Někdy stačí maličkost a to, s čím jsme si léta nevěděli rady, je vyřešeno.

  • Přidáme lžičku octa a náhle šleháme sníh na pusinky jako nikdy předtím.
  • Posypeme utěrku moukou a těsto na závin bez potíží vytáhneme do milimetrové síly.
  • Přidáme do vajíčka trochu mléka a povrch vánočky se zlatě zaleskne...

Tři neděle pilné práce

Jednotlivé druhy pečiva připravujeme postupně, aby všechny byly právě kolem 24. prosince nejchutnější.

  1. Zhruba tři neděle před Štědrým dnem začínáme péci zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a kokosové cukroví.
  2. Další neděli pečeme cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta, které nevyžaduje tak dlouhou dobu na rozležení.
  3. Týden před vánočními svátky přijdou na řadu marokánky, cukroví z bílkových těst, nepečené cukroví, vyrobíme také polevy a náplně a ozdobíme jimi pečivo.

V předvečer Štědrého dne pečeme vánočky a o Štědrém dnu jablkový závin.

Plán pečení usnadní přípravy

Někdo peče totéž cukroví rok co rok podle několika osvědčených rodinných receptů, jiný rád sem tam přidá něco nového a dalšímu adventní čas ani nestačí na to, aby napekl a vymodeloval všechny možné druhy vánočního cukroví podle svých představ.

V každém případě se hodí mít po ruce přehled receptů na cukroví, ať už toho tradičního, nebo nového, které se chystáme vyzkoušet. Stačí se podívat s měsíčním předstihem a naplánovat si, čím vším si osladíme letošní vánoční svátky.

Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva

100 °C (sušení)
nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou

130—150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky

160—170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě

170—190 °C (pečení při střední teplotě)
pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě

190—210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky

210—225 °C (pečení při vyšší teplotě)
piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku

225—250 °C (pečení při vyšší teplotě)
listové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny

250—300 °C (vysoká teplota)
rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.

Pohodlné dělení mandlí

Oloupané mandle vložíme do čisté studené vody a necháme je asi hodinu namočené. Potom je už snadno rozdělíme na poloviny. Z vody je vybíráme promnutím mezi palcem a ukazovákem, pokud se přece jen nerozdělí, pomůžeme si špičkou ostrého nože.

Čokoládové dekorace snadno a rychle

Škrabkou na brambory se z čokolády dají vytvořit hobliny. Chceme-li mít hobliny větší, čokoládu rozpustíme, necháme ji ztuhnout na hladké desce a shora pak škrabkou seškrabujeme hobliny.

Jinou dekoraci získáme, když rozpuštěnou čokoládu necháme stéci na pečicí papír a tvoříme z ní různé tvary, např. spirály. Vrstva čokolády nesmí být příliš silná. Papír pak na 15 minut vložíme do mrazáku. Výslednou ztuhlou dekorací pak můžeme ozdobit dort nebo zmrzlinový pohár.

Domácí marcipán

Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Smícháme je s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme tak dlouho, až vznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.

Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme ji do potravinářské fólie a uchováváme v chladu. Pak z marcipánu podle fantazie tvarujeme různé tvary.

Slavnostní monogramy

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g Hery
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • citronovou kůru
  • kakao

Heru nakrájíme, přidáme vejce, prosetý cukr, hladkou mouku, do které jsme přidali 1/2 prášku do pečiva, citronovou kůru. Těsto zpracujeme na válu, třetinu obarvíme kakaem a dáme na jednu hodinu odpočinout.

Ze světlého těsta vykrájíme kolečka (mohou být i jiné tvary) z tmavého těsta vykrájíme tvořítky z umělé hmoty písmenka.

Pečeme v troubě na 180 °C. (Kolečka pečeme déle, písmenka potřebují kratší dobu.)

Po upečení natřeme základní tvary polevou z cukru a citronové šťávy. Písmenka přitiskneme ke světlým kolečkům a necháme ztuhnout. Hotové pečivo můžeme podle písmenek použít jako jmenovky hostů u svátečního stolu.

Na detailech záleží aneb tajné tipy

  • Cukroví by mělo být upečené v takovém předstihu, aby se v chladu (maximálně do 5 °C) dobře proleželo a chutě a náplně se prolnuly.
  • Při zadělávání těst by měly mít všechny suroviny stejnou teplotu.
  • Těsto půjde snadno vyválet a vytvarovat, necháme-li je do druhého dne odpočinout v lednici.
  • Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené.
  • Pečete-li cukroví již s náplněmi, nezapomeňte:
    • do marmelády přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky,
    • ořechy povaříme v mléce či smetaně a zahustíme piškoty,
    • tukové náplně ochutíme kávou či kapkou destilátu.

    Ani drobek nazmar

    Zužitkovat můžeme i kousky rozlámaného pečiva, které nám zbyly. Vše vysypeme do mixéru, přidáme marmeládu, šlehačku, rum či jiný destilát (čím více, tím bude hmota šťavnatější), dobře rozmixujeme, vytvarujeme malé kuličky, nabodneme je na ozdobná párátka, namáčíme je v čokoládové polevě a vkládáme do papírových košíčků.

    Lesklé cukroví

    Krásně vypadá hodně lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, když cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky. Výsledek bude efektní zejména na jednoduchém cukroví zavěšeném na stromečku, na němž se pak budou krásně odrážet světla svíček.

    Příznivcům Pinterestu jsme připravili kolekci vánočního cukroví z našeho webu: