Vaření a recepty

Vánoční čajové pečivo

Variace na nejznámější čajové pečivo

Některé recepty na linecké, mandlové, vínové jakož i makové sladkosti se opakovaly stále dokola, jiné byly jedinečné. Na konci mého bádání ve starých sešitech, knihách i studovnách bylo číslo blízké jedné stovce. A to tehdy byl internet tak říkajíc v plenkách a vlna bezlepkového pečení v nedohlednu. Pokusil jsem se vybrat to nejlepší, samozřejmě vyzkoušené, a k mnohým receptům jsem doplnil i možné variace.
Tradiční ruské varenie se velmi podobá pečenému čaji.

Lahodný pečený čaj: jak ho snadno a levně připravit z domácích zdrojů

Předvánoční studené počasí přímo svádí k posezení s šálkem horkého, voňavého čaje. Obchody sice nabízejí nepřeberné množství ovocných čajů od standardní levné produkce až po luxusní varianty, ale vynikající ovocnou směs na čaj si můžete připravit i sami doma. Bude zcela na míru vaší chuti, bez jakýchkoliv přídatných látek, krásně vám provoní dům a můžete ji použít i jako vkusný, a navíc chutný vánoční dárek. Navíc její příprava nezruinuje vaši peněženku. Tak proč to nezkusit?
Pestrá kolekce vánočního cukroví.

Jak dobře načasovat pečení vánočního cukroví: které druhy dříve a které později

Pečení cukroví u nás patří neodmyslitelně k předvánoční době. Přestože se rozšiřuje nabídka cukroví už hotového, a to od standardní supermarketové produkce až po akce luxusních cukráren, většina domácností stále dává přednost cukroví vlastní výroby a má také své osvědčené recepty na nejoblíbenější druhy. Jak si takové pečení nejlépe naplánovat?
Chléb nejsnáze proschne, pokud jej nakrájíme na plátky.

Tvrdý bochník chleba nevyhazujte. Finta s vodou mu vrátí měkkost

Samozřejmě se všichni snažíme neplýtvat potravinami a nakupovat jenom tolik, abychom všechno zdárně spotřebovali a nebylo nutné nic vyhazovat. Ale někdy se to i přes sebevětší snahu nepodaří, nákup neodhadneme, případně nastanou nějaké neočekávané okolnosti, a zbude nám pořádný kus tvrdého chleba, třeba i celý bochník. Vyhodit chleba nám nepřijde správné, ale tvrdý už konzumovat nemůžeme. Tak co s tím? Přitom existuje jednoduchý, i když poněkud neuvěřitelně znějící trik, jak z takového chleba udělat zase dobrý, vláčný kus pečiva.