Polévky a chuťovky

Zelí léčí: Zahřejte se kyselicí, zelňačkou nebo borščem

Zelí léčí: Zahřejte se kyselicí, zelňačkou nebo borščem

Zelí je bez přehánění jedním z největších zásobáren vitaminu C, který je obzvláště v zimním období opravdu potřeba. Zdraví uděláte službu ale i množstvím vlákniny, zelí tak blahodárně ovlivní vaše trávení. Nadto je skvělým zdrojem vitaminu K, posilovače kostí. Kysané zelí je navíc plné probiotik, látek prospěšných pro naši imunitu. Jak ho ale do sebe dostat? Vyzkoušejte trojici polévek, jaké vás zahřejí a zasytí na celé odpoledne. Více...

Brambory na talíři: bramboračka, placky, škubánky

Brambory na talíři: bramboračka, placky, škubánky

Nejuniverzálnější položka, jaká by nikdy neměla chybět na vašem nákupním seznamu. Můžete je připravit několikrát do týdne naslano i nasladko, aniž by se vám omrzely. Vyzkoušejte brambory v podobě lokší, škubánků, zdravějších bramboráků či polévky z pečených brambor. Více...

Silvestrovské pohoštění: Lososová terina s koprem či špenátem

Silvestrovské pohoštění: Lososová terina s koprem či špenátem

Chlebíčky s česnekovou pomazánkou jsou mnohde sázka na jistotu, ale pravda je, že parády moc neudělají. S čím se ale na slavnostním obloženém stole blýsknete, je lososová terina – vyzkoušejte, která z našich dvou receptů vám bude chutnat více. Více...

Sváteční kapr a rybí polévka: vyzkoušené recepty a kulinářské fígle

Sváteční kapr a rybí polévka: vyzkoušené recepty a kulinářské fígle

Rybí krém, sváteční polévka, kapr na černo a na modro, kapr smažený, pečený, v křupavé krustě z kukuřičných lupínků, semínek či polenty. S osvědčenými recepty Petra Stupky bude sváteční hostina výjimečná. Více...

Roztavený sýr je lahůdka: fondue a raclette pro dlouhé zimní večery

Roztavený sýr je lahůdka: fondue a raclette pro dlouhé zimní večery

Sýr je výtečný v nejrůznějších podobách, ovšem roztavený, sametový a voňavý si získá snad každého. Fondue a Raclette potěší všechny mlsouny, navíc jde o společenskou a zábavnou formou stolování. Více...

Zveřinová paštika je kulinářská báseň. Jak ji připravit?

Zveřinová paštika je kulinářská báseň. Jak ji připravit?

Paštika je tichá kulinářská báseň. Pokud si její plnou chuť necháte rozeznít v ústech s trochou zavařených brusinek nebo jeřabin a zakousnete křupavou houstičku, máte postaráno o pár chvil kulinářského blaha. Více...

Rychlé dobroty na Halloween: otrávená jablka, cupcaky či minipizzy

Rychlé dobroty na Halloween: otrávená jablka, cupcaky či minipizzy

Jak potěšit děti, když se ptají po oslavě Halloweenu a vydlabaná dýně jim nestačí? Pokud nechcete trápit svou peněženku, ani svou hlavu složitými postupy a přitom rychle připravit malé pohoštění místo kupovaných sladkostí, pusťte se do našeho tematického menu – servírovat budete otrávená jablka, zafačované usekané prsty, pohřební cupcaky nebo minipizzy s krví, děsivé dekorace doplní vydlabané rozezlené papriky a banánoví duchové. Více...

Dýňové menu Petra Stupky: pečená špagetová dýně, fašírka i chutney
Zelenina
17. 10. 2018

Dýňové menu Petra Stupky: pečená špagetová dýně, fašírka i chutney

Ať už si dáte jakoukoliv dýni, vždy tím prospějete svému zdraví. Dýně totiž velmi efektivně očišťuje náš organismus, působí na snižování tělesné váhy, ale dokážou i výrazně omladit náš vzhled. Více...

Cassoulet vás zahřeje: francouzské masové fazole

Cassoulet vás zahřeje: francouzské masové fazole

Už podle názvu (čti kasule) najdete tuto delikatesu ve Francii, konkrétně na jejím jihozápadě. „Cassoule“ je pak potřebná kameninová mísa, která se používá na zapékání celého pokrmu. Jde o hutné a výživné jídlo, jehož hlavní složkou jsou bílé fazole a maso, nejčastěji vepřové, kachní nebo husí, existuje ale i varianta se skopovým. Přestože by se vám mohla zdát jeho příprava složitá, stačí jen mít suroviny a pár hodin času. Odměnou vám bude skvělé jídlo pro velkou společnost. Více...

Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová

Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová

Nastupující chladné počasí spolehlivě překonáte s pomocí vydatných zeleninových polévek či krémů. Kromě toho, že vám opravdu budou chutnat, prospějete i svému zdraví. Kukuřičná polévka je malou energetickou bombou díky glukóze, krém z červeného zelí dodá vitamin C, „nakopne“ váš metabolismus a topinambur pomůže snížit cholesterol. Která z nich se stane vaším favoritem? Více...

Pečené brambory s fazolemi: Jacket potatoes

Pečené brambory s fazolemi: Jacket potatoes

Pečené brambory se připravují v mnoha zemích. Ve Velké Británii se častěji než baked potato (tj. pečená brambora) používá název jacket potato (tedy neloupaná brambora, doslova oblečená). Více...

3 lehké a levné večeře z konzervovaného tuňáka

3 lehké a levné večeře z konzervovaného tuňáka

Nepsané pravidlo lékařů a výživových poradců říká, že bychom měli aspoň jednou do týdne mít na jídelníčku rybu. Pokud jste si tedy lámali hlavu nad tím, jak ji do sebe dostat, řešením je tuňák. V případě tuňáka totiž máte záruku, že nezatíží vaši ruku při nákupu, ani vaši peněženku. A za čtvrt hodiny můžete večeřet. Získáte navíc i skvělý zdroj bílkovin a mořské ryby v jednom. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS