Vaření a recepty

Drobenka dodá kyselejším koláčům úžasnou sladkost.

Jak udělat dokonalou nadýchanou drobenku, univerzální na jakýkoli koláč

Ovocné koláče si bez ní dokážeme asi jen stěží představit. Dodá jim krásnou křupavost, vytvoří dokonalý kontrast s kyselejší náplní a společně s těstem a ovocem dotváří úžasný chuťová zážitek. Bez drobenky bychom se v kuchyni zkrátka neobešli. K tomu všemu je až překvapivě jednoduchá a její původní receptura se skládá jen ze tří ingrediencí. Přesto se mnohým leckdy nedaří ji dovést k dokonalosti. Příčin může být hned několik.
Palačinky nemusí plavat v oleji.

Jak smažit palačinky, aby byly tenoučké, krásně rovnoměrné a nepřipalovaly se

Palačinky patří mezi nejsnadnější pokrmy na přípravu, přesto se jejich smažení málokomu vždy stoprocentně podaří. Palačinky se často trhají, rychle se připalují a nezřídka mají i hodně daleko ke krásnému kulatému tvaru. Faktorů, které obdobné nesnáze způsobují, může být hned několik. Vše začíná u správné konzistence těsta a končí u povrchu pánve, na které se palačinky smaží. 
Základní omáčka k masu

Jak udělat základní omáčku k masu. Většina lidí neumí vývar a omáčku zkazí

Grilované či pečené plátky masa mohou na talíři působit poněkud suše, a proto je žádoucí k nim připravit nějakou tu lahodnou omáčku. Receptů najdete hned několik, tou nejlepší a zároveň nejjednodušší je ale ta vůbec nejklasičtější hnědá omáčka, která chuť masa nepřebije a jen ji pozvedne a dodá mu šťavnatost. Postup na její přípravu je ve své podstatě velmi jednoduchý, přesto ale s výsledkem častokrát nejsou mnozí spokojeni. Možná se dopouští chyby při vaření vývaru. 
Koprová omáčka

Koprovka: Nejlepší, nejrychlejší, nejlevnější. Tuhle budete dělat pořád

Do české kuchyně neodmyslitelně patří různé omáčky, na které jsme jako národ nesmírně hrdí. Přípravy některých z nich jsou ovšem poněkud náročnější a ne každý si s nimi umí v kuchyni poradit. Naštěstí taková koprová omáčka, lidově „koprovka”, je nesmírně rychle hotová, skvěle chutná a navíc je i neuvěřitelně snadná. Pokud jste z její přípravy měli doteď obavy, tak jste ještě nezkoušeli ten nejjednodušší recept!
Důlkové koláčky podle Magdaleny Dobromily Rettigové jsou lahodné.

Staročeské důlkové koláčky podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Takto je dělala

Snad není známější české kuchařky, než byla Magdalena Dobromila Rettigová. Ta se do psaní receptů pustila před více než sto lety, jejích postupů se však mnozí v kuchyních řídí dodnes. Jedním z jejích nejznámějších moučníků, který se stále těší obrovské popularitě, jsou důlkové koláče plněné zavařeninou. Jsou lehké na přípravu, krásně voní a oproti klasickým koláčům nekynou. Zvládne je tedy naprosto každý!
Dokonale upečená vepřová pečeně.

Klasické vepřo knedlo zelo podle Pohlreicha: Lepší nevymyslíte!

Když se vás někdo zeptá, jaké je klasické české jídlo, co mu odpovíte? Většina z nás si určitě vzpomene na hospodskou klasiku, kterou je knedlo vepřo zelo. Tohle ne příliš dietní jídlo milujeme všichni a čas od času prostě zhřešíme a tuhle kalorickou bombu si dopřejme. A co teprve, když je připraveno podle receptu jednoho z našich nejlepších českých kuchařů!